På måndagen fortsatte rättegången mot den 73-åriga kvinna som misstänks ha mördat sin man. Robert Beckard, kammaråklagare, lämnar tingsrätten efter förhandlingen.
På måndagen fortsatte rättegången mot den 73-åriga kvinna som misstänks ha mördat sin man. Robert Beckard, kammaråklagare, lämnar tingsrätten efter förhandlingen. Bild: Niclas Jonasson

Lysekilskvinnan håller fast vid sin version: "Han sa äntligen"

Rättegången mot den mordmisstänkta Lysekilskvinnan fortsatte på måndagen. Förhandlingens andra dag bestod av förhör med den misstänkta kvinnan, som höll fast vid sin version: maken ville dö.

ANNONS
|

Kvällen den 5 april skar en äldre kvinna upp handleden på sin make sedan knappt 50 år tillbaka. Strax därefter skar hon upp sin egen. På måndagen gick mordrättegången mot kvinnan in på sin andra dag. Det innebar att det var dags för den misstänkta kvinnan att berätta sin version av vad som hänt.

Den 73-åriga kvinnan, klädd i häktets gröna kläder och ett par tofflor, uppgav under förhandlingen att hon pratat med maken strax innan hon tog hans liv.

– Han sa att jag skulle göra det ordentligt den här gången, sa hon och syftade till att de en gång tidigare försökt ta sina liv.

ANNONS

Åklagaren: Sa han något när du gjorde det?

– Han sa äntligen.

Ytligare sår på kvinnans handled

Kammaråklagare Robert Beckard försökte få en del frågetecken uträtade. Bland annat varför skärsåren på hennes egen handled var mycket ytligare än de hos maken. Han frågade henne om det möjligen kunde bero på att hon egentligen inte ville dö, vilket kvinnan bestämt förnekade.

– Hon kanske inte ville, att det var något rop på hjälp eller någon markering, säger Beckard efter förhandlingen.

Robert Beckard, kammaråklagare, säger att kvinnan bekräftar det som den tekniska bevisningen pekat på.
Robert Beckard, kammaråklagare, säger att kvinnan bekräftar det som den tekniska bevisningen pekat på. Bild: Niclas Jonasson

Han betonar, som han gjort vid flera tillfällen, att fallet är väldigt tragiskt. Beckard vill inte berätta vad han kommer att yrka på för straff, det meddelar han på förhandlingens sista dag.

– Hon bekräftar ungefär det vi visste. Det är några detaljer hon inte kommer ihåg, men i allt annat bekräftar hon vår bild, säger han.

"Hon har varit ärlig och det tyder på ärligt uppsåt"

Kvinnans försvarsadvokat, Tommy Nilsson, menar att kvinnan tydligt redogjort för händelseförloppet.

– Hon försöker inte dölja något och lägger snarare sig själv. Hon har varit ärlig och det tyder på att hon haft ett ärligt uppsåt, säger han.

Har ni någon förhoppning om att slippa fängelsestraff?

– Jag vet inte. Har man livet av någon så hänger fängelsestraffet över en. Vad det blir för påföljd beror på om rätten bedömer det som ett mord eller ett dråp. Och rätten brukar, inom citationstecken, se den här typen av assisterat självmord som dråp, säger han.

ANNONS

Samtidigt finns det vittnesuppgifter som gör gällande att mannen var glad att han hade överlevt det första självmordsförsöket. Ett vittne säger att maken uppgett att hustrun tvingat i honom tabletter.

– Jag är övertygad om att den sammanlagda bilden visar att det var självmord. Man har bara de här tvivlen utifrån hur han uttryckte sig när han vaknade från det första försöket. Frågan är om man är fullt tillräknelig då, han var förvirrad och konstig.

Tommy Nilsson är kvinnans försvarsadvokat. Han är övertygad om att rätten kommer nå slutsatsen att det var ett assisterat självmord.
Tommy Nilsson är kvinnans försvarsadvokat. Han är övertygad om att rätten kommer nå slutsatsen att det var ett assisterat självmord. Bild: Niclas Jonasson

Tommy Nilsson berättar att kvinnan mår ganska bra, hon har uppnått sitt syfte och är glad att maken slipper lida.

– Hon har funnit sig tillrätta i häktet. Och här kan man också säga att häktespersonalen har varit föredömliga i sin hantering av henne.

Rättegången fortsätter under tisdagen. Då ska vittnen höras. Förhandlingen sista dag är den 3 september.

ANNONS