Många fallgropar för den som vill köpa egen ö

Att äga en ö kan låta som en dröm, men är det verkligen bara guld och blåa hav? Det verkar som att det är mer än bara plånboken som kan svida.

ANNONS
|
Livet som ö-ägare kanske inte är så enkelt som man tror.
Livet som ö-ägare kanske inte är så enkelt som man tror. Bild: Bild: Svensk Fastighetsförmedling

Blir du sugen på att köpa den omtalade ön Kollen, eller någon annan ö för den delen, finns det en del saker som kan vara bra att veta. Drömmen om en privat James Bond-liknande ö med pampiga hus och privata stränder, kan begränsas av svenska strandskyddet och allemansrätten.

– Även om du äger ön måste du ju söka bygglov. Men även om du får bygglov räcker inte det i just detta fall eftersom hela ön är inom strandskyddat område. När du söker bygglov söker du tillstånd för något. Strandskyddet är en förbudslagstiftning och då måste du söka dispens från förbudet. Det kan generellt sätt sägas vara svårare, säger Erik Brimse naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

ANNONS

Strandskyddet är en förbudslagstiftning som förhindrar byggnation vid hav och sjöar, i syfte att säkra tillgången till strandområden och skydda djur- och växters levnadsmiljö. Allemansrätten tillåter personer att beträda all natur i Sverige. Erik Brimse berättar att detta även gäller på en egen ö.

– Allemansrätten gäller så man kan inte förbjuda någon att gå på ön. Man kan till och med lägga till vid privat brygga en bit från huset. Det enda som blir på riktigt privat är hemfridszonen.

LÄS MER:Ö i Bohuslän till salu för 19,8 miljoner kronor

Kan tvingas riva byggnader

Hemfridszonen är området närmast en bostad. Där har du rätt att få gå helt ostörd i syfte att skydda den privata sfären. Det finns dock inget exakt mått på hur stor hemfridszonen är, utan det beror på hur huset ligger och ser ut. Det betyder att ombyggnationer av ett hus på en ö kan leda till att utvidga hemfridszonen, vilket man inte får göra hur som helst inom strandskydd.

– Utbyggnad, nya stora fönster, balkong, terrass eller altan skulle kanske utvidga hemfridszonen. Och eftersom byggnaden ligger inom ett strandskydd är inte det självklart att man får göra det, berättar Erik Brimse.

Anledningen till varför utvidgandet av hemfridszonen blir mer komplicerat i ett strandskydd är att det begränsar andras rätt att vistas i området som är skyddat just för att andra ska kunna vistas där. En egen ö kan alltså i lagens mening vara motsatsen till privat då den skyddas av lagar som finns till just för att säkerställa andras tillgänglighet.

ANNONS

Strandskyddet längs Bohuskusten kom år 1952, byggnader som tillkommit innan dess får stå kvar men all ny byggnation måste alltså sökas dispens för. Kommunen ansvarar för att ge ut tillstånd för strandskyddsdispens och kontrollera att reglerna följs.

– Skulle kommunen upptäcka att något hus, brygga eller annan byggnation är gjord efter 1952, och inte sökt dispens för, kan det i vissa fall behöva rivas, säger Erik Brimse.

LÄS MER:Nu kan du köpa en egen ö i Bohuslän

Oense om möjligheten till dispens

Svensk Fastighetsförmedling är firman som säljer ön Kollen och på mäklarens beskrivning av ön avslutas texten med att kommunen brukar kunna bevilja en fördubbling av byggnadsytan för samtliga byggnader. Fredrik Werling som jobbar vid miljö- och naturförvaltningen i Strömstad känner inte igen det påståendet.

– Nej det skulle jag inte säga att vi brukar göra, i alla fall inte när handlar om strandskydd. Just det uttrycket "fördubblar" är något som jag inte ens hört i korridorerna här, säger Fredrik Werling.

Leif Fourong är mäklaren bakom skrivelsen och står fast vid att kommunen brukar bevilja fördubblat tillstånd vid strandskyddsdispens, vilket han grundar i tidigare erfarenhet.

– Ingenting är självklart utan man får ju undersöka och se i varje specifikt fall. Det är därför jag skriver ”brukar” och inte ”är". Mina erfarenheter av Strömstad är att det varit allt från fördubbling till tredubbling när det gäller dispens inom strandskyddet så det skrivna är en fri tolkning utifrån våra erfarenheter, berättar Leif Fourong.

ANNONS
ANNONS