Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Märklig fisk första nya boende i Havets hus-bygget

Bättre undervisningsmöjligheter och en toalett med unik utsikt. Snart slår Havets hus upp dörrarna igen efter om- och tillbyggnationen. Då får besökarna stifta bekantskap med en ny fisk – med knepigt utseende.

I en liten bassäng simmar en märklig fisk. Både kantig och rund, med en liten sugpropp på magen.

– Sjuryggen har ett knepigt utseende. Honan lägger äggen, sedan sätter sig hanen på dem och suger sig fast med sugproppen. Han skyddar dem i två, tre månader. Sedan viftar han, säger Martin Stjernstedt och viftar med armarna upp och ned för att illustrera fiskens rörelser.

– Det är för att syresätta äggen.

Martin Stjernstedt är marinbiolog och pedagog på Havets hus i Lysekil. Fisken han berättar om är en stor sjuryggshona. Honorna går även under namnet kvabbso, medan hanarna kallas stenbit. Kvabbson som snart kommer flytta in i de nya akvarierna på Havets hus kommer från Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Ingen bandklippning – "snarare dörröppning"

I början av juli är det tänkt att sjuryggen ska få sällskap av besökare. Då ska Havets hus nya lokaler invigas med "pompa och ståt", enligt Maria Jämting, vd på Havets hus. Men någon bandklippning är det inte tal på.

– Snarare dörröppning – in till akvariet. Vi kommer öppna innan men den dagen blir det officiellt invigt. Vi planerar att ha musikunderhållning och deltagande av några av Havets hus maskotar.

Jämting promenerar runt på bygget och förklarar vad respektive rum ska bli. 30 procent av lokalerna har byggts om, och 20 procent har byggts nytt. Med jämna mellanrum stannar hon till och plockar fram mobilen.

– Jag måste bara ta en bild. Jag har inte sett det här sedan det blev klart.

Toalett med utsikt över akvariet

Havets hus kommer i framtiden innehålla samlingssal, där man kan visa film, lekrum och en lokal enbart dedikerad till att användas som lektionssal.

– Det här är jätteviktigt för oss. Det är viktigt för skolverksamheten och bevarandeverksamheten.

Entrén kommer att flyttas, och besökare kommer inte längre tvingas gå igenom restaurangen för att komma ut efter en sväng genom akvariet. Dessutom bygger man fler toaletter, varav en har ett lite annorlunda upplägg.

– Här ser man in i akvariet, säger Maria Jämting och pekar in vad som ska bli en toalett.

Ena väggen har delvis ersatts med glas. Där kan man sitta och uträtta sina behov – och samtidigt titta på fiskar.

– Vi måste bara lösa ett insynsskydd. Annars vill ingen sitta här, säger Maria Jämting och syftar på att de som går i gångtunneln, utan insynsskydd, kommer se rakt in till toaletten.