Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lysekilspartiet efter valet 2014. Sedan dess har partiet, liksom flera andra i Lysekil, drabbats av ett antal avhopp. Ronald Rombrant, Fredrik Lundqvist, Liselotte Geary och Thomas Falk. Foto: Ronny B Nilsson

Många avhopp i politiken

Nästan en tredjedel av de ordinarie ledamöterna i fullmäktige i Lysekil har lämnat sina uppdrag sedan valet. Lysekilspartiet och Sverigedemokraterna har drabbats av flest avhopp.

Lysekilspartiet gick fram kraftigt i kommunvalet 2014 och fick med sina sju mandat lika många mandat som Socialdemokraterna. Tre ordinarie ledamöter har lämnat sina platser sedan dess. Det handlar om Liselotte Geary, Thomas Falk och Maria Lundbom.

Läs också: Kommunpolitik 2016: avhopp, vildar och tomma stolar

– Det finns naturliga orsaker till att tre av våra kandidater valt att lämna politiken, säger Ronald Rombrant (Lysekilspartiet). En av våra representanter valde att flytta till Australien. I ett annat fall handlar det om en person som varit aktiv inom kommunalpolitiken i många år och bestämt sig för att sluta med politik. Vi har inte några problem att hitta intresserade som vill arbeta politiskt för oss. En anledning till det stora intresset är att det finns ett missnöje lokalt när det gäller hur politiken fungerat under ett antal år.

Ett annat parti som lyckades bra i kommunvalet var Sverigedemokraterna som lyckades samlade ihop tre mandat i valet 2014 men det tog inte lång tid innan partiet drabbade av avhopp lokalt. Kent Enhov och Håkan Johansson valdes in tillsammans med Christoffer Zakariasson. Partiet gick till val med en öppen lista.

Först hoppade Kent Enhov och Håkan Johansson av. Det gjorde även den person som stod näst i tur att väljas in i fullmäktige.

– Den främsta anledningen till att jag lämnade politiken är att jag jobbar som egen företagare och just nu är det en hel del att göra, säger Håkan Johansson. Jag tycker det är kul att arbeta politiskt men det tar betydligt mer tid i anspråk än vad jag trodde från början. Det kan rent av bli så att jag återkommer i valet 2018. Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra ännu.

Christoffer Zakariasson är partiets enda representant som suttit med sedan valet för två år sedan. Han har inte några planer på att lämna politiken.

– Det är många som är intresserade av vår politik, säger han. Det kommer inte att bli några problem för oss att få ihop intresserade i kommunvalet om två år.

Övriga ordinarie ledamöter som av olika skäl valt att lämna sina platser i fullmäktige i förtid är Fredrik Christensson (C) och Jessica Södergren. Det mest uppmärksammade avhoppet stod Ulrika Häller-Lundbäck (KD) för när hon valde att lämna politiken efter påståenden att hon misskött sitt uppdrag som god man och försökt dra ekonomiska fördelar av detta.

Läs också: Lugnare efter turbulent start