Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Man döms för att ha vanvårdat sin hund

En man i Lysekils kommun döms till böter för att inte ha tagit sin hund till veterinär, trots att hunden plågades. Hunden fick avlivas.

I januari i fjol fick länsstyrelsen en anmälan från allmänheten om en hund i Lysekils kommun, och gjorde då en oanmäld inspektion. Vid inspektionen konstaterades att hundens päls var ovårdad med tovor över större delen av kroppen, och intorkad avföring. Hunden hade dålig tandstatus och en stor böld som hade spruckit och varade. Några dagar efter inspektionen togs hunden till veterinär och den avlivades.

Djurägaren anmäldes för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen, och ansågs ha utsatt hunden för onödigt lidande då han inte sett till att hunden fått vård. Detta trots att veterinär fyra månader tidigare hade påtalat att något måste göras åt hundens problem.

Nu döms mannen till dagsböter på totalt 4 400 kronor för brott mot djurskyddslagen. Uddevalla tingsrätt har kommit fram till att mannen var fäst vid sitt djur och att han vare sig uppsåtligen eller av grov oaktsamhet låtit bli att ta hunden till veterinär.