Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var under natten till söndagen som den grova misshandeln ägde rum på Badhusgatan i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz
Det var under natten till söndagen som den grova misshandeln ägde rum på Badhusgatan i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Man fick käken avslagen – polis utreder grov misshandel

En man i 30-årsåldern på besök i Lysekil fick käken avslagen i samband med ett bråk. Händelsen är polisanmäld och en utredning har startat. Vittnesuppgifter hävdar att ett ungdomsgäng varit inblandade i bråket och polisen har vissa spår att gå efter men ännu ingen misstänkt.

Den grova misshandeln inträffade på Badhusgatan nära Havsbadet i Lysekil natten till söndagen den 1 augusti, något som tidningen Lysekilsposten var först att rapportera om.

Den person som misshandlades ska ha blivit nedtryckt på marken, sparkad och slagen och fick enligt polisen en allvarlig käkfraktur.

– Jag ser hur de ställer sig i en ring runt honom, typ fem personer mot en. Sen går allt så himla fort och jag ser hur han ligger ner med händerna mot ansiktet samtidigt som de sparkar och slår honom, säger mannens sambo till Lysekilsposten.

Polisen utreder misshandeln.

– Vi har vissa tips och kommer att hålla förhör med målsägaren. Det finns inte någon som är formellt misstänkt för misshandeln i nuläget. Men vi har vissa tips som vi kommer att bearbeta, säger förundersökningsledare Jonas Passbo.

Behöver tips

Tony Bengtsson är tillförordnad kommunpolis i Lysekil och jobbar också med den här händelsen. Han är tacksam för tips från allmänheten.

– Den här händelsen inträffade strax innan midnatt och det finns uppgifter om att ett antal ungdomar varit i farten.

”Det finns uppgifter om att ett antal ungdomar varit i farten”, säger Tony Bengtsson, tillförordnat kommunpolis i Lysekil.
”Det finns uppgifter om att ett antal ungdomar varit i farten”, säger Tony Bengtsson, tillförordnat kommunpolis i Lysekil.

Enligt Tony Bengtsson är det några händelser som stuckit ut i Lysekil den senaste tiden. Det handlar bland annat om stölder av cyklar och inbrott i butiker. Vid ett tillfälle avbröts inbrottsförsöket och ungdomar sågs springa från platsen.

– Annars har det varit lugnare i Lysekil om man jämför årets sommar med hur det var förra året, säger han.

Stora problem

Lysekils kommun har haft olika typer av problem med ungdomsgäng ända sedan 2016. Det har handlat om skadegörelse, butiksfönster som krossats, olika typer av våldsbrott och en hel del annat. Det har vidtagits flera åtgärder och satsats på en fältenhet och ordningsvakter som patrullerar på kvällar och nätter.

– Vi har infört ett nytt sätt att arbeta som kallas för Ung utveckling som gett bra resultat. Vi kan redan nu se att det har lett till resultat i form av färre orosanmälningar när det gäller den här målgruppen av ungdomar. Det har varit betydligt lugnare i år jämfört med tidigare år, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden.

”Jag som Lysekilsbo ska inte behöva vara rädd för att gå ut på kvällar”, säger bokhandlaren Hasse Ekbrand.
”Jag som Lysekilsbo ska inte behöva vara rädd för att gå ut på kvällar”, säger bokhandlaren Hasse Ekbrand.

Den aktuella kvällen hade Lysekils kommun ett fältteam och ordningsvakter som patrullerade runt i centrala Lysekil. Det hela är en del i arbetet med kommunens trygghetsbefrämjande och brottsförebyggande åtgärder. Joakim Hagetoft, säkerhetsstrateg i Lysekils kommun, ser allvarligt på den misshandel som inträffat.

– Det här är ett ögonblicksverk och ordningsvakter på Havsbadet stoppade bråket. Men jag ser mycket allvarligt på det som hänt och utgår från att polisen vidtar åtgärder i utredningen.

Några fler kommentarer har inte Hagetoft att ge i nuläget utan hänvisar till den pågående polisutredningen.

Kräver hårda tag

Hasse Ekbrand är bokhandlare i Lysekil. Han har inte märkt av att problemen med stökiga ungdomar minskat.

– Det handlar om en grupp på ett tiotal personer i åldrarna 14 till 17 år som gör precis som de vill. Det som är extra otäckt är att det finns yngre personer som ser ut att gå i det här gängets fotspår. Det måste vara slut på daltandet och det är dags att sätta hårt mot hårt. Jag som Lysekilsbo ska inte behöva vara rädd för att gå ut på kvällar, säger Hasse Ekbrand, bokhandlare och lokal ordförande för Svensk handel, som engagerat sig hårt i kampen för ett tryggare Lysekil .