Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Man i Lysekil död – äldre kvinna misstänkt för mord

Under lördagsmorgonen kallades polis till Lysekil där en man avlidit, och en kvinna skadats. Det handlade om ett äldre par, där den skadade kvinnan är anhållen – misstänkt för mord. Under måndagsmorgonen fortsätter polisens arbete.
– Vi har arbetat med detta hela helgen och det mesta arbetet är nu gjort, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal.

Vid kvart i åtta på lördagen blev polis kallad till en bostad i centrala Lysekil, sedan ett larm kommit in om att två personer var skadade på adressen. På plats konstaterades att en man var avliden och ytterligare en person, en kvinna, var skadad och kördes med ambulans till sjukhus. Polisen inledde en förundersökning om mord, eftersom man bedömde att skadorna inte har uppkommit genom en olyckshändelse.

Vilken typ av skador som den avlidne mannen haft vill polisen inte säga.

– Vi har inte gått in på nåt om skador eller skadors art eftersom det omfattas av förundersökningssekretess. Och det kommer bli en rättsundersökning för att ge en klar bild av dödsorsaken, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

Händelsen har inträffat inomhus. Brottsplatsen spärrades av och polisen var på plats under lördagen för att genomföra en teknisk undersökning. Det gjordes även dörrknackning i området.

Kvinnan greps

Ganska snabbt kom misstankarna att riktas mot den skadade kvinnan.

– Hon greps av polis misstänkt för mord och är nu anhållen av åklagare, säger Anna Göransson.

– Hon greps i nära anslutning till att polis arbetade på platsen. Det fanns omständigheter på platsen som gjorde att hon greps och blev misstänkt, men vilka omständigheter är inget vi kan gå ut med, förklarar hon.

Kvinnan vårdades under lördagen på Näl, men under söndagen meddelade polisen att hon inte längre vårdades på sjukhus. Hon är dock fortsatt anhållen.

På söndagen förhördes kvinnan tillsammans med hennes advokat. Sten Rune Timmersjö, chef för polisens rotel för grova brott, säger att kvinnan inte nekar till anklagelsen. Han vill inte gå in på vad kvinnan sagt under förhöret, men menar att hon lämnat "en berättelse".

– Hon går med på de omständigheter som har framkommit. Sedan får vi ta någon form av ställning när vi får tag på en ordinarie åklagare i morgon (läs: på måndagen). Hon är fortsatt anhållen till dess och beslut i häktningsfrågan kommer under måndagen, säger han.

Fortfarande avspärrat

Mannen och kvinnan har enligt polisen haft en nära relation, och det finns inget i nuläget som tyder på någon ytterligare utomstående gärningsman. Det handlar om ett äldre par. Men vilka misstankar polisen än har om vad som utspelat sig i deras bostad är det inget de uttalar sig om.

– Det finns mycket som behöver utredas vidare. Det har varit teknisk undersökning och rättsläkare har varit på plats. Utredning får visa vad som ligger bakom. Där behövs också svar från de tekniska undersökningarna. Bostaden är fortfarande avspärrad ifall man behöver göra fler undersökningar.

Även Sten Rune Timmersjö är förtegen.

– Det har inte hänt något utanför familjen, utan det är inom familjen. Det är en del omständigheter som vi måste kolla upp, säger Timmersjö.

Att en äldre kvinna misstänks för ett mord är ovanligt, menar Timmersjö.

– Det är inte speciellt vanligt, det kan jag säga. Det är väldigt sällsynt till och med.

Arbetat hela helgen

Enligt polisen har man arbetat med fallet hela helgen och Sten-Rune Timmersjö berättar under måndagsmorgonen att bostaden fortfarande är avspärrad men att det mesta av det polisiära arbetet nu är utfört.

– Vi har några personer till som vi behöver höra kring orsaken till varför det blev som det blev, men i det stora hela är det mesta gjort, säger han.

En åklagare är nu inkopplad i fallet och beslut om häktning av den misstänkta kvinnan kommer att ske som senast under tisdagen.