Med dunkandet i blodet

Skandiaverkens stora gårdsplan i norra hamnen är mötesplats för entusiaster. Det dunkar och bolmar från stora och små motorer och luften är fylld av oljedoft.

ANNONS
|

Att samtala är lönlöst, men heller inte nödvändigt. De vackra motorerna talar för sig själv och det är en njutning att se hur ömsint ägarna pysslar om sina ögonstenar. Olja ur blanka kannor pytsas in i rätt hål, kylanordningar monteras och allt övervakas som om det gällde livet. Och det gör det ju. Efter en stund på Skandiaverkens gård har det trygga dunket fortplantar sig in i kroppen. Leende går man i takt med dunket och bara njuter. Kanske rinner det ett uns av motorolja i mångas kärl?

Det är svårt att låta bli att förundras över den till synes enkla funktionen hos maskinerna eller värja sig för minnen som tränger sig på. Väldigt många kan relatera till det trygga ljudet från tändkulemotorerna. För de allra flesta förknippat med havet och fiskebåtar, men motorerna har använts både i traktorer och jordbruksmaskiner och till mycket annat.

ANNONS

Föreningen L Laurin har arrangerat Tändkulemotorns dag i 15 år och lockelsen kvarstår. Att det säljs många skivor med inspelningar av tändkuledunk är begripligt. De är bättre än alla avslappningsskivor i världen.

ANNONS