Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/13

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Med en stark längtan till våren

Nu är det många som längtar efter våren. Inför kommande båtsäsong och att inte behöva ha lager på lager för att hålla sig varm. Men snart kan väntan vara över.

Kalla vindar och många mörka moln möter oss när vi åker på färjan som går över Gullmarsleden. Solen försöker titta fram bakom de tunga molnen men det ser för svårt ut. Snöfallet som kom förra helgen ligger fortfarande kvar på marken och på Kronbergsplanen ligger snön som ett täcke över plastgräset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men inte för en lång stund. Urban Samuelsson är nämligen på plats för att ploga undan snön med hjälp av sin traktor. Han har varit på planen i Lysekil innan, däremot inte under den här säsongen. Nu senast kommer han från Brastad.

– Jag var där för någon dag sedan och plogade bort snön från deras konstgräsplan. Där var det lite lättare än vad det var här eftersom snön fryst. Men nu känns det skönt att få bort snön så lagen kan komma hit och träna, säger han.

Kommande båtsäsong

Nu hoppas han dessutom på bättre väder i vårt område och kort efter att han sagt det börjar molnen spricka upp mer och mer. Solen tittar fram men bara för en kort stund. Urban Samuelsson tycker att det är fint när den väl kommer fram.

Turen fortsätter ner mot havet och närmare bestämt Valbodalen. Detta är en av nio båthamnar i Lysekils kommun. Vid bryggan ligger en del båtar redan i, medan andra är uppe på land med sitt vindskydd på. De alla inväntar den kommande båtsäsongen.

– Det är inte så jättemycket folk här just nu. De flesta som kommer hit vill gå på promenadsträckan som går till Långevik, säger Daniel Gustavsson, handläggare på småbåtsenheten inom kommunen. Han brukar komma hit till Valbodalen för att titta till båtarna. Då känner han också av lugnet.

Men precis som alla andra båtentusiaster ser han mest fram emot startskottet av årets båtsäsongen.

– Vi är många som väntar på våren. Även om det är fint i dag också, så är det härligt att komma hit och se när båtarna lägger till, säger han och tillägger att någon gång runt påsk börjar man lägga i sina båtar.

Känner vår i luften

Resan fortsätter ner mot Lysekils kallbadhus. Vid bryggan håller Jan-Eric Olsson på att träna. Han gör armhävningar och räknar högt för sig själv.

– Detta är första gången jag gör dem här på bryggan. Jag brukar oftast bara promenera men i dag kände jag för att köra lite extra, säger han.

Promenader från sin bostad vid norra hamnen och ner till kallbadhuset är något han försöker göra dagligen, oavsett väder.

– För ett tag sedan var det väldigt bra väder och då trodde jag faktiskt att det skulle fortsätta på det spåret. Men sedan kom helgens snöfall och då var det inte roligt att vara ute och promenera, säger han.

En dag som denna, när solen börjar titta mer och mer, känner Jan-Eric Olsson att det börjar gå åt rätt håll igen.

– Jag känner att det är vår i luften, påpekar han.

Mildare luft på torsdagen

Det går inte att undgå att längtan efter våren är stor bland Lysekilsborna. Att kunna promenera utan att ha på sig mängder med kläder, se båtar som läggs i vattnet och att slippa ploga fotbollsplanerna varje gång det kommer snö. Men är våren på ingång?

– Ja det kan man säga. Vi hade ett snöfall som kom in under onsdagskvällen. Men redan natten mot torsdagen övergick snön till regn i stället, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Foreca. Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

– Redan på torsdagen blir det mildare luft. Mellan fem och sex grader kan det bli i området och på fredagen skulle åtminstone jag vilja befinna mig på västkusten eller möjligtvis Skåne där det kan bli mellan sju till nio grader.