Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu blåser det upp till strid om makten i Lysekils kommun. Några av de inblandade är kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S), Ulf Hanstål, gruppledare för Moderaterna och Ronald Rombrant (Lp).

Moderaterna går i opposition

Förhandlingarna mellan de partier som styrt Lysekils kommun de fyra senaste åren har spruckit. Moderaterna har valt att dra sig ut de pågående diskussionerna med Socialdemokraterna och de övriga partier som deltagit diskussionerna.

– En anledning till att vi valt att ta det här steget är att vi inte har samma uppfattning som Socialdemokraterna när det gäller de återkommande underskotten om Socialnämndens ekonomiska problem, säger Ulf Hanstål (M), gruppledare för Moderaterna i Lysekils kommun.

Saknar majoritet

Det är Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet som försökt enas kring hur kommunen ska styras de närmaste åren. Partierna har tillsammans 16 av de totalt 31 mandaten i fullmäktige. Moderaternas beslut innebär att den hör gruppen av partier inte längre har politisk majoritet, något som kan innebära en ny politisk majoritet.

– Vårt beslut innebär att vi valt att gå i opposition, säger Ulf Hanstål. Men det är inte så att vi stänger dörren för något av de övriga partierna.

Ska samtala

Hansstål vill gärna vända sig till övriga partier i alliansen om det finns intresse att bilda ett borgerligt styre tillsammans med ytterligare något parti. Men det finns fler partier som är intressanta för Moderaterna.

– Lysekilspartiet är en intressant samtalspartner eftersom de ligger nära oss i flera frågor.

Ulf Hanstål är inte heller främmande för samtal med Sverigedemokraterna och tycker inte man får glömma bort att mer än en miljon svenskar röstade på partier.

– Det handlar om att respektera de som röstat på partiet, säger han.