Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Nohrén (MP) Lysekil.
Emma Nohrén (MP) Lysekil.

Nohrén fick nobben av Mp-kongressen

Deltagarna i Miljöpartiets kongress gick emot valberedningens förslag. Emma Nohrén från Brastad valdes inte till partisekreterare när frågan avgjordes under lördagskvällen.

Miljöpartiet har sin årliga kongress i Örebro. På dagordningen stod bland annat att utse ett nytt språkrör att efterträda Gustav Fridolin, samt att utse en ny partisekreterare. För den senare posten hade valberedningen föreslagit Emma Nohrén från Brastad.

Vid 20-tiden hade kongressdeltagarna röstat, och man gick då emot valberedningens förslag. Enligt Dagens Nyheter fick Emma Nohrén 119 av rösterna medan Märta Stenevi, Kommunalråd och gruppledaren från Malmö, fick 137 röster och därmed utsågs till ny partisekreterare.

– Ja, nu det vart det så. Det är klart att det är tråkigt. Går man in i en sån här process så gör man ju det för att vinna, säger en besviken Emma Nohrén när Bohusläningen når henne på lördagskvällen.

"Inget är givet"

Du var ju valberedningens förslag, varför tror du att kongressen gick emot valberedningen?

– Det vet jag ju inte. Men vi har ju alltid flera kandidater och inget är givet förrän det är klart. Märta har gjort ett bra intryck i Skåne och man har mobiliserat sig. Men hon är en god vän och jag tror hon kommer göra jobbet utmärkt. Vi har samma mål, att öka förtroendet hos gräsrötterna, men säkert olika metoder.

Hur är stämningen inom Mp nu?

– Stämningen var sådär i höstas, men efter regeringsbildningen har man kämpat på och det känns som att det finns ett väldigt kraft och driv nu.

Att det skulle kunna bli en strid om vem som skulle bli partisekreterare stod klart redan innan kongressen. Förutom Märta Stenevi var även Elion Södergren från Västerbotten en utmanare till posten.

LÄS MER: Nohrén hoppas bli Miljöpartiets nya partisekreterare

Kommunpolitik och regeringsuppdrag

Nu får Emma Nohrén i stället ägna sig åt sitt uppdrag inom kommunpolitiken, där hon sitter som förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lysekil. Och med miljömålsberedningen, där hon har blivit utsedd som ordförande av regeringen.

– Det känns väldigt kul att få fortsätta med. Nu blir det mer sakpolitik, som partisekreterare arbetar man mer organisatoriskt.

Sen har vi ett EU-val som närmar sig?

– Nu känns det än mer motiverande att driva EU-kampanj. Att få vara havets röst i Bryssel det är ju det jag velat länge. Nu kommer jag jag köra stenhårt på EU. Jag är taggad.

Tidigare under lördagseftermiddagen utsågs Per Bolund till nytt språkrör för Miljöpartiet.