Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nordens ark ska rädda röda pandor – i Nepal

Den röda pandan i Nepal är hotad. I ett gemensamt projekt tar nu Red panda network och Nordens ark första spadtagen för att bygga ett naturcenter i Teplejung i östra Nepal. Genom att minska fattigdomen och skapa en hållbar framtid för människan – hoppas man samtidigt rädda den röda pandan.

– Centret kommer att jobba mer med människor än med pandor. Men slutprodukten är ändå att pandorna ska gynnas.

Det säger Emma Nygren, projektledare på Nordens ark, när hon berättar om det gemensamma projektet som stiftelsen har tillsammans med organisationen Red panda network. Planen är att bygga ett naturcenter där man utbildar boende i Deurali Bhitri i östra Nepal i att skapa en hållbar framtid.

– Centret ska fungera som kunskapsöverföring om hur man på ett hållbart sätt kan nyttja naturresurser. Det finns konkreta exempel som att de flesta husen har omoderna vedspisar där röken går in i huset och man inte har någon skorsten, säger Emma Nygren och fortsätter:

– Det tar väldigt mycket ved, håller inte värmen och ger ett ohälsosamt klimat inne i husen. Genom centret kan vi få ut energieffektivare spisar som är bättre för hälsan och tar ut röken genom en skorsten. Det använder mindre ved och sparar på skogarna.

Och då gynnar det den röda pandans levnadsmiljö när träden får stå kvar?

– Exakt. De är trädlevande och behöver skogarna för att överleva. Det finns en viss illegal jakt, men de är inte så hårt hotade av det. Finns livsmiljön är det ändå ganska säkert för dem.