Nu avgörs hamnens framtid

Lysekils hamn har haft ett tufft år. För att den ska bli lönsam igen kommer en handlingsplan nu tas fram. Den ska också beskriva hur hamnområdet i stort bör utvecklas.

ANNONS
|

Lysekils hamn drabbades hårt av lågkonjunkturen förra året. Deras största kund, Stora Enso, försvann och godsvolymerna blev allt mindre. Tågen har i princip stått stilla sedan dess och fortfarande är kunderna för små och få för att järnvägstrafiken ska komma igång.

– Vi behöver få hit kunder som vill skicka tillräckligt mycket via tåg för att operatörer ska vilja köra. När Seabased kommer igång med sin produktion tror jag vi kommer ha tågtrafik igen, säger Tor Carlsen, vd för Lysekils hamn.

Trots att också 2010 har varit ett svårt år ekonomiskt, och trots att Tor Carlsen räknar med att det blir ett underskott när året är slut, menar han att läget ser ljusare ut nu.

ANNONS

– Under hösten har godsvolymerna ökat. Hur det slutar vet vi inte än, eftersom det beror på vad vi får in. Bara några anlöp kan ha stor betydelse. Men vi är i alla fall på väg åt rätt håll, säger han.

Tor Carlsen tror på hamnens framtid. Särskilt positivt ser det ut om färjan mellan Lysekil och Norge blir verklighet. Men samtidigt har kommunen, som äger Lysekils hamn, inte råd med en hamn som inte går runt. Därför, och för att se hur hela hamnområdet bäst kan användas, kommer en handlingsplan nu tas fram.

– Det är viktigt att vi har en plan för hamnområdet så vi vet hur det bäst ska utvecklas. I det ingår att ha verksamheter som är ekonomiskt hållbara långsiktigt. Vi kan inte ha några minussiffror, hamnen ska kunna stå på egna ben. Annars är det skattebetalarna som kan drabbas, säger Lena Fischer, kommunchef.

Hon menar att handlingsplanen nu får visa hur Lysekils hamn ska få en stabil ekonomi. För ha kvar hamnverksamheten vill både Lena Fischer och Tor Carlsen.

– Handlingsplanen ska undersöka just hur hamnverksamheten kan ligga sida vid sida med befintliga och nya företag, handelscentrat och den eventuella färjan, säger Lena Fischer.

En grupp tjänstemän från kommunen kommer jobba med handlingsplanen i några veckor. Därefter ska den presenteras - och efter det är det upp till politikerna vad som händer med hamnen.

ANNONS
ANNONS