Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här håller en boj på att anslutas till den linjära generatorn som står på havets botten utanför Smögen.

Nu ger vågkraften el på nätet

Det har tagit många år att utveckla vågkraftverken i Lysekil. Men sedan slutet av förra veckan har vågkraftverken som står på havsbotten utanför Smögen börjat producera el ut på det svenska elnätet.

– Det här är en mycket betydelsefull framgång för oss, säger professor Mats Leijon, vd för Seabased. Vi är verkligen glada att ha kommit så här långt och jag vill verkligen ta tillfället i akt att tacka Fortum och Energimyndigheten för deras förtroende under den här delvis tuffa resan.

Arbetet med att bygga vågkraftverk inleddes i liten skala 2002 när några mindre vågkraftverk placerades i havet utanför Skaftö. Sedan dess har det hänt en hel del och i dag är cirka 50 personer anställda i företagets enhet i Lysekil. Seabased har också ett kontor i Uppsala och några bolag som arbetar mot den internationella marknaden.

Det är Seabased och Fortum som tillsammans har satsat på en vågkraftspark utanför Smögen och ett antal verk har redan placerats på havsbotten. målet är at placera drygt 400 vågkraftverk på havsbotten. Det som nu hänt är att de linjära generatorerna anslutits till bojar och att världens första undervattenstransformatorer har kopplats in och anslutits till det lokala elnätet i Sotenäs kommun.

– För Fortum är Sotenäs och de övriga vågkraftprojekt som vi är involverade i en del av det arbete som bedrivs för att undersöka och hitta nya, framtida energikällor som kan komplettera den utsläppsfria produktion vi redan har, säger säger Risto Andsten, Vice President Fortum Renewables i ett pressmeddelande.