Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Nu har Havets hus öppnat för säsongen

Den planerade öppningen av Havets hus i Lysekil blev något försenad. Men nu har den populära anläggningen öppnat efter omfattande ombyggnation. Det var många som tog tillfället i akt att göra ett besök på premiärdagen.

– Det här betyder en hel del för oss, säger Maria Jämting, chef på Havets hus. Vi har fått större ytor och det innebär att vi kan använda anläggningen på ett annat sätt än tidigare och hitta på fler saker som är intressant för publiken. Satsningen på fler klassrum innebär att fler skolor kan komma att få upp ögonen för oss.

Sedan i september förra året har Havets hus, som är ett kommunalt bolag och ägs av kommunen, byggts om och till. Två nya rum för akvarier och utrymmen för olika aktiviteter, en större entré, utbyggd restaurang med hiss och ingång från utsidan ingår i satsningen som beräknas kosta cirka 33 miljoner kronor.

Snäv tidsplan

Enligt Maria Jämting har tidsplanen varit snäv och bygget har försenats ett par veckor. Bygget är inte helt klart. Det som återstår att fixa till är något som heter Havets verkstad, att göra i ordning några kontor och fixa till utrymmen för barn där det går att leka. Det var länge ovisst om Havets hus kunde öppna på måndagen. Först klockan 10.06 kom klartecknet att de väntande besökarna kunde släppas in.

– Beskedet kom från en bygginspektör, säger en lättad Maria Jämting.

Det var en hel del personer som tog tillfället i akt att besöka Havets hus. Daniel Fahleson från Lysekil som köpt säsongskort. Han var där tillsammans med dottern Agnes och de tittade bland annat på små krabbor och kräftor.

– Jag tycker det är bra att kommunen har gjort denna satsning och vi kommer nog att gå hit ofta.

Är nöjd

Micael Melin, ordförande i Havets Hus, såg nöjd ut.

– Jag tror att den här utbyggnaden kommer att betyda en hel del. Vi har fått större ytor och fler akvarier, en jättefin butik och en restaurang som är betydligt större än tidigare.

Personalen hade fullt upp under måndagen. För några dagar sedan fylldes de nya akvarierna med vatten. På måndagen började arbetet med att släppa ut fisk i de nya akvarierna.

– Det är en hel del fisk som ska simma i de nya akvarierna, säger akvariechefen Helen Sköld. Det handlar bland annat om blågyltor, sill och berggyltor.

Två nyheter är att Havets hus får en ny hajart, nämligen storfläckig rödhaj, som kan bli 1,5 meter lång och en bläckfisk.