Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ny ledning. Företaget Seabased byter chef och kommer att genomföra en eller flera nyemissioner för att få in nytt kapital.

Nu möblerar Seabased om i toppen

Företaget Seabased AB, som tillverkar vågkraftverk i Lysekil har fått en ny vd. Det blir affärsrådgivaren Oivind Oberg Magnusson som fått arbetet efter Mats Leijon som går tillbaka till sitt arbete som professor på Uppsala universitet. Samtidigt ska bolaget få in nya pengar genom en nyemission.

– Det är helt enkelt så att jag inte fick tjänstledigt längre från mitt arbete på universitetet, säger Mats Leijon. Egentligen skulle jag ha slutat redan vid årsskiftet men jag har haft fullt upp med att rädda företaget efter den misslyckade affären med ett norskt bolag under våren. Vi blev lurade helt enkelt och det som hänt har orsakat stor skada.

I slutet av mars i år offentliggjordes nyheten att det nystartade norska bolaget Seabased Holding AS planerade att köpa drygt hälften av aktierna i Seabased och att arbetet med att projektera en ny fabrik på Grötö skulle sätta igång. Det här arbetet inleddes redan i oktober 2015.

Men de utlovade pengarna från ett antal norska investerare och det nybildade bolaget Seabased Holding AS kom aldrig och det slutade med att hela affären sprack. Enligt Leijon var läget under våren till och med så allvarligt att bolagets verksamhet hotades.

I tisdags höll Seabased en årsstämma i Uppsala och flera viktiga beslut togs. Bland annat att bolagets styrelse vid ett eller flera tillfällen fram tills nästa stämma kan ta beslut om nyemission av aktier, teckningsoptioner eller konvertibler i syfte att få fram nytt kapital till verksamheten.

– Men det som räddar tillverkningen på lång sikt är att vi får in nya order, säger Mats Leijon.

Under årsmötet togs flera andra viktiga beslut. Bolagsordningen ändrades på sådant sätt att styrelsen i fortsättningen ska ha sitt säte i Lysekils kommun. Dessutom blir det så att Mats Leijon går in som styrelseordförande i företaget.

Den nya VD:n Oivind Oberg Magnusson har arbetat med att utveckla företag både i Norge och USA i mer än 20 år och är i dag verksam som affärskonsult i Oslo-området.