Journalisten och författaren Terje Fredh i Lysekil har alltid varit intresserad av havet. Han har ett fotoarkiv med 40500 bilder på båtar från hela världen. Det kan handla om ett av de största privata arkiven i hela världen.
Journalisten och författaren Terje Fredh i Lysekil har alltid varit intresserad av havet. Han har ett fotoarkiv med 40500 bilder på båtar från hela världen. Det kan handla om ett av de största privata arkiven i hela världen.

Nu säljer Fredh sin bildsamling

Det började som en hobby på 50-talet. I dag har författaren och journalisten Terje Fredh 40 500 negativ eller bilder på båtar från hela världen. Nu har en amerikan köpt en del av samlingen.

ANNONS
|

– Jag håller på att göra mig av med negativ på båtar från Panama, Grekland och Cypern, säger Terje Fredh. Köpare är en samlare från USA med ett stort internationellt nätverk. En del av samlingen vill jag behålla. Framför allt bilder på båtar från de nordiska länderna.

Började med lådkamera Terje Fredh började fotografera båtar på 50-talet i hamnen i Lysekil. Först med en lådkamera, sedan med en bättre kamera av märket Rolliecord. Det som väckte intresset var när Thordénbåtarna kom till Lysekil med plåt i samband med att dåvarande PLM byggdes.

– Jag var inte så intresserad av att spela fotboll eller ishockey som ung, säger Terje Fredh. I stället blev detta min hobby. Det är ungefär som att samla frimärken eller äggkoppar.

ANNONS

Tiden gick och samlingen växte.

– En stor del av bilderna är tagna på 60- och 70-talet när jag varje sommar bodde 500 meter från en av världens mest trafikerade kanaler, nämligen Kielkanalen. Jag har tagit några tusen bilder från Brofjorden sedan 1975 när oljeraffinaderiet öppnade.

Dessutom är Terje Fredh medlem i flera internationella föreningar för fartygsintresserade. Där har han fått kontakt med andra fotografer som han bytt bilder med.

– Att ta bilder på båtar är en stillsam hobby. Men givetvis har det inträffat incidenter. En gång tog jag bilder på en grekisk ångare vid Kielkanalen. Skepparen gillade inte detta utan kastade tomater på mig. Men utan att träffa. På 50-talet blev jag stoppad i hamnen i Lysekil av en nitisk tulltjänsteman som trodde att jag köpt sprit från båtarna. Han bad om ursäkt när det visade sig att det var en kamera som fanns under jackan.

Märkligt fartyg Terje Fredh har tagit bilder på många märkliga fartyg. Han har i stort sett bilder på alla polska och östtyska fartyg i handelsflottan.

– Vid ett tillfälle tog jag bild på det sovjetiska fartyget Kosmonaut Juri Gagarin. Det var ett märkligt fartyg med 22 master. Det var tydligen så att ryssarna filmade hamnarna samtidigt som de lossade och lassade varor. Den frågan man kan ställa sig är om detta inte var ett spionfartyg.

ANNONS

Den kanske märkligaste händelsen var när Terje Fredh tog en bild på tankern Trykon med hemmahamn i Munkedal på 50-talet. Ankaret fastade i den vattenledning som gick från Orust till Lysekil och rederiet nekade till allt.

– Det blev en tvist i domstolen och min bild användes som bevis, säger Terje Fredh.

ANNONS