Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fjällagården i Lyse används inte längre men de tomma lokalerna kostar skattebetalarna 700000 kronor per år. Bild: Ingvar Spetsmark
Fjällagården i Lyse används inte längre men de tomma lokalerna kostar skattebetalarna 700000 kronor per år. Bild: Ingvar Spetsmark

Nu ska Fjällagården hyras ut

Just nu står det gamla äldreboendet Fjällagården i Lyse tomt och det finns inte något intresse hos någon kommunal verksamhet att starta någon ny verksamhet. Nu görs ett försök att hyra ut byggnaden till någon privat intressent.

Fjällagården i Lysekil har använts som ett boende för äldre i många år innan det stängdes för några år sedan. Senast har byggnaderna använts som boende för ensamkommande barn och ungdomar. Men sedan en tid står byggnaderna tomma med driftskostnader på cirka 700 000 kronor per år. Men nu ska frågan om Fjällagårdens framtid avgöras.

– Hittills har det varit en diskussion på tjänstemannanivå. Nu ska frågan om Fjällagården lyftas upp på politisk nivå eftersom det behövs ett politiskt beslut om Fjällagården ska vara kvar i kommunal regi eller inte, säger Lars Björneld (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och tillägger:

– Om det inte finns något intresse att använda lokalerna kan det bli aktuellt med försäljning av Fjällagården.

"Det kan bli aktuellt att ändra planen"

I nuläget finns det inte någon kommunal verksamhet som är i behov av fastigheterna. De försök som gjorts att hyra ut Fjällagården till Preem inför den planerade utbyggnaden har misslyckats. Nu har frågan varit uppe till diskussion på samhällsbyggnadsnämnden. Beslutet som togs innebär att det ska göras ett försök att hyra ut Fjällagården till kommunen eller någon privat intressent.

Men det finns andra hinder i vägen som behöver åtgärdas för att kunna hyra ut till en privat intressent. Nuvarande detaljplan tillåter bara verksamhet som drivs av stat, kommun eller landsting. Det är ett problem, enligt Björneld.

– Det kan bli aktuellt att ändra planen.