Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NÄR GÅR FÄRJAN? En ny app ger besked om när och hur långt det tar för dig att komma dit.

Ny app gör det enklare att åka vägfärja

Tröttnat på att leta efter tidtabeller eller att stressa till ett färjeläge? Här kommer hjälp.

Carl Pike från Vaxholm är befälhavare på en av alla vägfärjorna i landet. Under arbetet började han fundera över hur man skulle kunna förenkla för färjetrafikanterna, minska hetskörningarna och på köpet kanske spara såväl pengar, miljö som liv.

Resultatet blev en mobilapp som han på fritiden tagit fram med hjälp av utvecklaren David Wahlberg.

Appen omfattar alla gula vägfärjor i Sverige som körs av Trafikverket Färjerederiet samt ytterligare några på östkusten, totalt runt 40 färjeleder. Appen, som är kopplad direkt till rederiets tidtabeller, berättar när färjorna avgår och en kartfunktion som ger en vägbeskrivning och talar om hur lång tid det tar att köra till färjan från där användaren är. Appen ska också informera om till exempel inställda turer.

– Vi har hållit på ganska länge, men i januari släppte vi en första version som vi trimmat och justerat sedan dess. Målet var att det skulle vara enkelt och att vi skulle få med en karta, säger Carl Pike som tror att appen kan göra livet lite lättare för alla resenärer, från pendlare till sommargäster och yrkeschaufförer.

– Jag hoppas att appen ska hjälpa dem att kunna planera sin resa, så de inte behöver hetsköra till färjan, säger Carl Pike som ser en bonus med appen.

– Man kan på sikt minska behovet av de tryckta papperstabeller som finns på alla färja, vilket sparar både pengar och vår miljö, säger han.

Appen heter Tidtabellen och finns ännu så länge endast för Iphone, men en androidversion är planerad.