Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsförmedlingen genomgår stora organisatoriska förändringar. Bild: Lasse Edwartz
Arbetsförmedlingen genomgår stora organisatoriska förändringar. Bild: Lasse Edwartz

Ny förvaltning ska möta nedskärningarna hos Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknad, försörjningsstöd och vuxenutbildning hamnar alla under samma tak. Detta när Lysekils kommun startar en helt ny förvaltning för att kunna kombinera verksamheterna på ett bättre sätt. Den nya förvaltningschefen tror att det samlade greppet behövs när Arbetsförmedlingen genomgår organisationsförändringar.

Lysekils kommun vill samla verksamheterna kring arbetsmarknad, försörjningsstöd och vuxenutbildning och startar därför en helt ny förvaltning. Den nya förvaltningen, med namnet Arbetslivsförvaltningen, startas upp i januari.

– Vi kommer naturligtvis att jobba med liknande saker som innan. Innehållet förändras inte. Genom att bilda den här förvaltningen får vi samla verksamheter som egentligen har samma mål och syfte, säger Per-Henrik Larsson, blivande chef för Arbetslivsförvaltningen.

Per-Henrik Larsson blir chef för Arbetslivsförvaltningen i Lysekils kommun. Bild: Lysekils kommun
Per-Henrik Larsson blir chef för Arbetslivsförvaltningen i Lysekils kommun. Bild: Lysekils kommun

Larsson syftar på att såväl arbetsmarknads-, försörjningsstöds- och vuxenutbildningsverksamheterna jobbar för att inkludera människor i samhället och på arbetsmarknaden.

– Nu kan vi kombinera på ett annat sätt och hitta lösningar. Vi är inte unika i den här satsningen, utan det finns en del kommuner som har gjort sådana här förvaltningar, men långt ifrån alla.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen kan behöva stänga lokalkontor

"Oerhört svår situation att hantera"

Per-Henrik Larsson pekar också på att Arbetsförmedlingen genomgått stora organisatoriska förändringar. Bland annat har antalet kontor och arbetsförmedlare anställda på myndigheten minskat. Det innebär att kommunerna kommer behöva bidra i större utsträckning när medborgarna hamnar utanför arbetsmarknaden, menar han.

– Det är nog en oerhört svår situation för myndigheten att hantera. Det märker vi verkligen av på kommunal nivå, att det nära samarbetet vi har haft med Arbetsförmedlingen har förändrats drastiskt på bara något halvår. Det gör att vi redan i dag gör en del saker som förmedlingen tidigare gjorde, säger Per-Henrik Larsson.

LÄS MER: Klart vilka kontor Arbetsförmedlingen lägger ner

Han pekar på två orsaker till förändringarna inom Arbetsförmedlingen. Dels det nya uppdrag som myndigheten fått av regeringen, att minska arbetsförmedlandet och öka myndighetsutövningen, samt att statsbudgeten som röstades igenom gett mindre anslag till myndigheten.

– Det gjorde att man i jätterask takt, från myndighetens ledning, fick ställa om utan att ta fram nya lösningar. Man har dragit ner jättemycket, säger han.

Per-Henrik Larsson har sedan fem år varit chef för Lysekils kommuns arbetsmarknadsenhet, en av de enheter som kommer uppgå i den nya förvaltningen.