Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Har kopplats in. I helgen kopplades ett undervattensställverk in på det vanliga elnätet.

Ny milstolpe för vågkraftsatsning

Satsningen på vågkraftverk har tagit ett viktigt kliv framåt. I helgen lyckades företaget Seabased och Fortum koppla in ett undervattensställverk på elnätet. Inom kort inleds arbetet med att koppla in vågkraftverken.

– Det här är första gången i världen som en nätanslutning av ett ställverk som placerats på havsbotten har kopplats in på elnätet, säger professor Mats Leijon som i dag är vd på företaget Seabased i Lysekil.

Det var i helgen som ställverket placerades 50 meter under havsytan cirka sex kilometer från land och sedan kunde kopplas in på det vanliga elnätet.

– Vi har också gjort en del tester som visar att det fungerar utmärkt när det häller att leverera el från ställverket och ut på det vanliga elnätet. Det här innebär också en viktig milstolpe för projektet. Det som nu återstår är att koppla in vågkraftverken på ställverket så att de ska kunna börja leverera el ut på nätet.

Just nu arbetar Seabased för fullt med detta, det handlar bland annat om att anlita dykare och andra yrkesgrupper för att sköta det här arbetet. Sedan kommer ett antal tester att göras, en viktig fråga att utreda är hur mycket elen från vågkraftverken kostar.

Sotenäs vågkraftpark finansieras av Fortum, Energimyndigheten och Seabased och ett nära samarbete bedrivs med forskare från Uppsala universitet och Centrum för förnybar energiomvandling.

– Det här är en stor dag för oss, säger Heli Antila, forsknings- och utvecklingschef på Fortum som tror att vågraftverken i framtiden kommer att få en viktig roll.