Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya knaggrockeungar födda på Havets hus

Två knaggrockor föddes i tisdags och flera är att vänta. De nya ungarna är ett viktigt tillskott i arbetet med att stärka den hotade arten.

Knaggrockan är starkt hotad i såväl svenska som europeiska vatten och det är i dag helt förbjudet att fånga och landa knaggrocka i svenska vatten.

De nyfödda knaggrockorna är därför ett glatt tillskott. Ungarna är fem centimeter långa och ska väga fem gram. En fullvuxen knaggrocka kan bli 105 centimeter lång om det är en hane och 120 centimeter om det är en hona.

– Vi är jätteglada så klart, säger Martin Stjernstedt, pedagog och marinbiolog på Havets Hus.

Havets Hus arbetar med flera olika projekt för att bevara olika typer av arter. Under många år har man exempelvis fött upp och satt ut småfläckig rödhaj.

Hoppas på många fler

På sikt är målet att även få igång bevarandeprojekt med utsättning av den rödlistade knaggrockan. Hittills har födslarna varit få och det kommer därför att dröja innan man kommer kunna göra utsläpp av knaggrocka på samma sätt som man gjort med den småfläckiga rödhajen.

– Det har gått lite trögt med befruktningen av äggen men nu har det kommit två nya tillskott och vi hoppas så klart att det blir många fler, säger Martin Stjernstedt, pedagog och marinbiolog på Havets Hus.

Sedan 2016 har sju knaggrockor fötts på Havets Hus och i akvariet ligger just nu fler ägg som snart kan komma att kläckas. En pågående renovering av lokalerna gör att Havets Hus för tillfället har stängt. Men tanken är att man kommer slå upp dörrarna till midsommar.

– Så besökare får hålla sig till tåls ett tag till innan de kan komma och titta. Men knaggrockorna kommer vara nästan lika små då också, skrattar Martin Stjernstedt.