Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Odlade cannabis i gammal skola – åtalas

Polisen övervakade den gamla skolbyggnaden i skogen utanför Lysekil. Tillslut slog man till och i byggnaden hittades en stor cannabisodling. Nu åtalas den första personen för inblandning i den omfattande narkotikabrottsligheten.

Den nu åtalade 27-årige mannen greps i samband med tillslaget den 2 december 2014. Mannen ska ha bott i det öde huset under drygt en månads tid under hösten 2014 för att sköta om cannabisodlingen som pågick i källaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt åtalet var hans roll att vattna, gödsla, sköta belysning och värme samt att sköta om plantorna och odlingsstället för att narkotikan sedan skulle kunna skördas och torkas och föras vidare inom organisationen, för att därefter säljas. Mannen har varit häktad sedan den 5 december 2014.

– Jag har aldrig sett en så stor odling i det här området, sa kriminalinspektör Robert Eskilsson till Bohusläningen i december 2014.

LÄS OCKSÅ: Knarkodling gav fängelse och utvisning

I förundersökningsprotokollet finns bilder på flera av de övriga misstänkta utanför huset i Skarstad. Den övervakningskamera som satts upp mot husets entré visar hur flera misstänkta vid flera tillfällen burit in fläktar, fläktlådor, påsar, kartonger med mera.

I samband med insatsen beslagtogs 4 508,6 gram cannabis i torkat skick. I odlingen fanns sammanlagt 570 cannabisplantor i olika växtstadier och 497 gram torkad cannabis. Odlingen hade vid skörd kunnat resultera i cirka 31 kilo marijuana.

LÄS OCKSÅ: En väloljad cannabisrörelse

Dan Windt, rotelchef för narkotikaroteln i Västra Götaland sa i december att det troligtvis är den största och mest omfattande insats som narkotikaroteln någonsin har gjort.

Bohusläningen har tagit del av bilder i förundersökningsprotokollet som visar odlingen och resterande delar av huset som ser ut att vara i mycket dåligt skick.

Det stora tillslaget gjordes av en välorganiserad insats mellan polismyndigheter i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Även dansk polis gjorde insatser i Danmark vid samma tidpunkt i december 2014. Ett av aktuella tillslagen gjordes alltså mot en gammal skola i Skarstad utanför Lysekil.

LÄS OCKSÅ: Så anpassades huset till knarkodling

Fler åtal mot andra tilltalade är att vänta i den omfattande narkotikahärvan, som också ska ha pågått i bland annat Helsingborg.

Hittills har även en 45-årig man åtalats för samma typ av medverkan gällande det tillslag som gjordes samtidigt i Helsingborg.

Flera personer sitter fortfarande häktade och för flera av dessa ska åklagaren lämna in åtal senast den 2 juli.

Läs mer om tillslaget mot skolbyggnaden i december

14 häktade efter tillslaget