Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Oenighet kring fiskeförbudet i Lysekil - men skyltarna stannar

Skyltarna om fiskeförbud ska sitta kvar. Det beslutade kommunstyrelsen efter en dryg timmas debatt. Ställningen blev 6-5 när Sverigedemokraterna använt sin vågmästarroll.

Mycket handlade om formalia kring hur fiskeförbudsskyltarna kom upp.
– Om det ska finnas ett fiskeförbud i Norra Hamnen ska det tas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, finnas med i den kommunala ordningsstadgan - inte införas på delegation av kommunalrådet, säger Ronald Rombrant (LP) som tillsammans med (MP) krävt att ett extra kommunstyrelsemöte där fiskeförbudsfrågan skulle behandlas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– I den bästa av världar hade vi hunnit ta upp frågan i KS men nu hade sista KS redan varit när frågan blev akut, säger Jan-Olof Johansson.

Han och de andra i majoriteten menade att tryggheten var den springande punkten. 

– Vi kan inte ta ansvar för om det händer en olycka.
Hur många polisanmälningar har gjorts och hur många mail med klagomål har diariförts, undrade oppositionen utan att få ett riktigt svar.

Läs även: Inför fiskeförbud i norra hamnen i Lysekil

Yngve Berlin (K) menade att bryggorna tillkommit genom allmänna medel - men det finns de som vill muta in revir.

– Någon i Norra Hamnen har tydligen mer makt än vad jag och en assyrisk flykting har. Kommunen har valt den enkla vägen - att sätta upp skyltar i stället för att starta en dialog.

Lysekilspartiet och Miljöpartiet yrkade på att kommunen skyndsamt skulle avlägsna förbudsskyltarna i Norra Hamnen. Man ville också få fram planer för dialog och kommunikation så att olika aktiviteter skulle kunna samsas i Norra Hamnen. Att de lokala ordningsföreskrifterna skulle uppdateras. Och få förslag på praktiska åtgärder som möjliggör ett hållbart fritidsfiske med minimum av störningar och intressekonflikter i Lysekils tätort.

Läs även: Nu luktar det överklassreservat

Men det tycker majoriteten var att överdriva. Lars Björneld (FP) menade att fiskeförbudet i Norra Hamnen fått för stora proportioner. Det finns många ställen att fiska på där det inte är en fara för badande och en olägenhet för gästande.

Mats Karlsson (M) höll med. Ricard Söderberg (S) berättade om sina egna erfarenheter när han går förbi med sina särskoleelever.
– Dragen svischar framför näsan. Jag har full förståelse för att beslutet togs.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet yrkade, det som senare också klubbades, som gick ut på att ta fram förslag till revidering av kommunala styrdokument som omfattar reglering av aktiviteter och skyltning vid kajer och bryggor och att utreda vilka åtgärder som bör vidtas för att skapa en trygg miljö vid kajer, strandpromenader och bryggor.

– Vi säger inte nej och stopp för all framtid. Tjänstemännen ska se över detta ordentligt inför sommaren 2017, säger Jan-Olof Johansson.

Läs även: Uppmanar nyanlända att flytta fisket

Läs även: Kommunen anmäld efter fiskeförbudet