Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det särskilda boendet Gullvivan på Skaftö kommer att stänga. Bild: Ingvar Spetsmark
Det särskilda boendet Gullvivan på Skaftö kommer att stänga. Bild: Ingvar Spetsmark

Omstridda äldreboendet stänger – ska byta form

Gullvivan på Skaftö ska bli ett trygghetsboende. Det förordar socialnämnden i Lysekils kommun och trotsar protesterna om det omstridda äldreboendet.

På måndagen beslutade socialnämnden i Lysekil att det särskilda boendet Gullvivan på Skaftö ska stänga. Istället förordar nämnden att hemmet ska byggas om till ett trygghetsboende, berättar Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden, för P4 Väst.

Bohusläningen rapporterade redan förra veckan att Skaftöhemmet såg ut att läggas ner.

Sedan Skaftöhemmet Gullvivan tillfälligt stängdes sommaren 2019 har öborna varit kritiska mot Lysekils kommun. Förra veckan lämnades en namnlista med 1 105 underskrifter över till kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) i en protest mot att boendet skulle stängas permanent.

Skaftöbon: ”Det känns tungt”

Skaftöbon Ingvar Dahlgren sa till Bohusläningen förra veckan att hans fru, som bodde på Gullvivan tills det stängdes sommaren 2019, längtade tillbaka till hemmet fram tills att hon avled tidigare i år.

– Något särskilt boende får vi nog inte på många år här. Ändå behöver vi det. Vi är 750 personer som är över, och ganska långt över, 65 år och det talar ju för sig själv. Vi vill ju inte över fjorden till det nya hemmet i Fiskebäck. Så är det ju, sa han då och fortsatte:

– Det känns tungt. Vi hade hoppats att alla våra aktiviteter skulle påverka dem. Men det har ju inte lyckats.

Lysekils kommunalråd Jan-Olof Johansson (S) menade däremot att Gullvivan är ett för litet boende som är i stort behov av upprustning.

– Vi har ju också ganska många platser i dag. Vi har ett överskott trots att Gullvivan är stängt, sa han förra veckan.