Ståtlig. Föreningen för fulla segel lägger ner mycket tid på att ta hand om TS Kvartsita.
Ståtlig. Föreningen för fulla segel lägger ner mycket tid på att ta hand om TS Kvartsita.

Osäker framtid för seglarfartyget Kvartsita

Segelfartyget Kvartsita i Fiskebäckskil har fått motvind. Föreningen lider brist på ideella krafter som kan driva verksamheten. Fler entusiaster efterfrågas.

ANNONS
|

– De som älskar segelfartyg tycks bo i Göteborg, suckar Peter Jonsvik, kassör i föreningen För fulla segel som seglar och underhåller den tvåmastade slätskonaren Kvartsita.

Verksamheten bygger på ideella krafter. Men de frivilliga entusiasterna finns för det mesta i storstaden Göteborg. De består till stor del av ungdomar som kan varar ombytliga när det kommer till intressen.

– De flyttar för utbildningar och om en slutar kanske ett helt gäng lägger av samtidigt, förklarar Peter Jonsvik.

Men fartyget behöver underhåll i sin hemmahamn på Skaftö, där man har egen brygga och sjöbod. Kvartsita skulle behöva en trognare skara nära omkring sig. Därför efterlyser Peter Jonsvik fler lokala krafter.

ANNONS

– Här på Skaftö finns till exempel en stor andel pensionärer. De är välkomna att hjälpa till!

Öppna för samarbeten

Fartyget av trä kräver mycket underhåll. När en större renovering står för dörren kan föreningen söka pengar från olika fonder. Men man har hittills undvikit rena bidrag. Många av de andra segelfartygen längs Bohuskusten har starkare band till sina kommuner.

– Vi klarar oss på att göra charterseglingar. Det kan vara föreningar, konfirmander eller skolor som vill ut och segla en helg.

Runt en miljon behöver föreningen på olika sätt dra in varje år. Men bristen på aktiva medlemmar, både för underhållets skull och för att segla fartyget, gör framtiden osäker.

– Ett samarbete med gymnasiet i Lysekil, som har program med marin inriktning, skulle kännas väldigt naturligt, tycker Peter Jonsvik.

ANNONS