Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Behovet av platser på särskilt boende minskar i Lysekils kommun, enligt Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämnden. Bild: Privat
Behovet av platser på särskilt boende minskar i Lysekils kommun, enligt Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämnden. Bild: Privat

Planerar att ta bort platser på särskilt boende i Lysekil

Ett antal åtgärder måste genomföras för att socialnämndens pengar ska räcka till i Lysekils kommun. Nu har politikerna beslutat att minska antalet platser inom det särskilda boendet.

– I dag är det så att efterfrågan på platser inom det särskilda boende minskar både i Lysekil och i flera andra kommuner. Det innebär för vår del att det finns tomma platser. Visserligen varierar antalet lediga platser hela tiden. Men i genomsnitt finns det ett 20-tal tomma platser i kommunen, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialnämnden.

I dag finns det total 168 platser inom det särskilda boendet på Skärgårdshemmet, Stångenäshemmet och Fiskebäcks äldreboende. Den utredning som gjorts visar att det i genomsnitt varit 15 lediga platser under 2020. Den nuvarande siffran ligger på 20 platser som står tomma.

Samtidigt visar den senaste ekonomiska kalkylen att socialnämnden väntas dra över sin budget med 2, 3 miljoner kronor. En åtgärd som det tagits beslut om är att antalet platser ska minskas med åtta.

– Just nu arbetar förvaltningen med att titta närmare på vilka platser som ska tas bort. Men det handlar om att stänga en avdelning med åtta platser för att få en effekt.

Genom att vidta en sådan åtgärd kommer kostnaderna att minska med 1, 3 miljoner. Men ytterligare pengar måste sparas. Därför ska det göras en genomgång av antalet ärenden inom hemtjänsten. Det kan innebära att enskilda med stort behov av hjälp i stället kommer att få sitt vårdbehov tillgodosett på annat sätt.

LÄS MER: Nu har Lysekil fått en ny kommunchef

LÄS MER: Välkänd pissekur snart på plats i Norra hamnen i Lysekil