Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hyrorna måste höjas så att Lysekilsbostäder kan satsa mer på underhåll av sitt bostadsbestånd. Bild: Ingvar Spetsmark

Planerar bostadsunderhåll på 100 miljoner

Behovet av underhåll är stort hos det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder de närmaste åren. Minst 100 miljoner måste satsas i underhåll och detta innebär att bolaget vill höja hyran med 2, 86 procent nästa år.

– De senaste åren har hyreshöjningarna varit lägre hos oss om man jämför med flera andra kommunala bostadsbolag i området, säger Christina Johansson, vd på Lysekilsbostäder. Samtidigt är det så att behovet av underhåll blir allt större och vi behöver få in mer pengar för att kunna renovera ett antal bostäder.

Förhandlingar väntar

Inom kort väntar förhandlingar med Hyresgästföreningen när det gäller hyran för 2019. Om hyrorna höjs med 2, 86 procent innebär det en hyreshöjning på 145 kronor i månaden för en tvårumslägenhet med en hyra på 5055 kronor.

– Vi har goda förhoppningar om att hitta en gynnsam lösning för både bolaget och hyresgästerna, säger Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Stort behov

Enligt Christina Johansson finns det ett stort behov av underhåll hos Lysekilsbostäder. Hon räknar med att det måste satsas drygt 20 miljoner kronor i underhåll per år de närmaste fem åren.

– Det som planeras är bland annat rotrenovering till et av våra hus som ligger på Kungsgatan, säger hon. Sedan finns det ett antal bostäder i Brastad som måste renoveras. Det tredje större projektet innebär att ett antal hyreshus som ligger på Drottninggatan måste renoveras.

Dessutom måste bolaget satsa mer på åtgärder för att öka tryggheten för de boende hos Lysekilsbostäder. Det finns flera hyresgäster som framfört önskemål om att det behövs olika satsningar för att öka tryggheten. Detta har även företrädare från den lokala hyresgästföreningen påtalat.

Enligt Christina Johansson är det flera saker som ska göras den närmaste tiden.

– Vi kommer bland annat att investera i digitala lås, ökad bevakning och fler ljuspunkter för att öka tryggheten.