Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polis larmad till centrala Lysekil den 6 april där ett misstänkt mord skett inne i en bostad.En person hittades död och en person kördes till sjukhus.

Polis och sjukvård anmäler sig själva efter misstänkta mordet i Lysekil

Två gånger på en månad försökte paret i Lysekil ta sitt liv. Något som Nu-sjukvården aldrig anmälde till polisen. När kommunen försökte göra en anmälan ville polisen inte ta emot den. Nu anmäler polis och sjukvården sig själva efter att allvarliga brister har uppdagats kort tid innan misstänkta mordet skedde, skriver P4 Väst.

Det var den 6:e april som ett äldre gift par hittades i en bostad i Lysekil. Mannen var död och kvinnan skadad. Kvinnan greps omgående av polis, misstänkt för mordet på sin make.

I slutet av maj berättar kvinnan i ett frivårdsyttrande att hon tillsammans med sin make bestämt att de bägge skulle ta livet av sig och även försökt att göra så tidigare men misslyckats.

LÄS MER: Kvinnas plan var att båda skulle dö

Kvinnan har under häktningstiden genomgått en sinnesundersökning där läkare konstrande att hon inte led av någon allvarlig störning under själva gärningen eller under sinnesundersökningen och därför kan dömas till fängelsestraff när åtal väcks.

LÄS MER: Mordmisstänkt kvinna bedöms inte lida av allvarlig psykisk störning

Misstänker brister och tjänstefel

I samband med utredningsarbetet har nu har både polis och Nu-sjukvården anmält sig själva efter att allvarliga brister uppdagats i hanteringen av de gifta paret. Något som P4 Väst var först med att berätta.

Så sent som i mars, knappt en månad innan mordet på maken, har paret försökt att ta sina liv genom att överdosera sin medicin. Trots att Nu-sjukvården fick reda på att kvinnan försökt att ta parets liv anmälde de aldrig händelsen till polisen.

När detta upptäcktes av kommunen, som i sin tur ville göra en anmälan, gav polisen beskedet att en anmälan inte gick att göra. Ett svar som strider mot svensk lag.

– Jag har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel, nu får särskilda utredningar se om vi begått något fel, säger polischefen Jesper Rieck till P4 Väst.

Kvinnan har tidigare nekat till anklagelserna om mord men till polis medgett omständigheterna som framkommit i utredningen. Kvinnans advokat Tommy Nilsson säger till P4 Väst att hon själv anser att hon assisterat till självmord och inget annat. Till Bohusläningen har han även tidigare sagt att kvinnan kritiserar hemtjänsten i Lysekils kommun.

– Ja, hon är kritisk, hon är inte nöjd med hur de har agerat, säger han.

LÄS MER: Mordmisstänkt slog larm om makens vård