Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen ökar sin närvaro i Lysekil under förhandlingarna nästa vecka. (Arkivbild från en övning, personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Bild: Ulf Börjesson
Polisen ökar sin närvaro i Lysekil under förhandlingarna nästa vecka. (Arkivbild från en övning, personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Bild: Ulf Börjesson

Polisen hanterar Preemprotester som särskild händelse

Tusentals personer väntas inta Lysekils gator när domstolsförhandlingarna om utbyggnaden av Preemraff inleds på tisdag. Protesterna, som vill stoppa utbyggnaden, kommer hanteras som en särskild händelse av polisen.

När domstolsförhandlingarna om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil inleds på tisdag väntas stora protester mot utbyggnaden. Med anledning av detta kommer polisen att hantera förhandlingsdagarna som en särskild händelse, skriver man på sin hemsida.

– I många delar är det en resursfråga för polisen. Men vi har också möjlighet att använda större delar av vår kompetens i regionen, som i det här fallet dialogpoliser. Det kan också vara helikopter för övervakning från luften. Det är den delen vi planerar för, säger Rickard Fremark, kommenderingschef.

Målsättningen är att domstolsförhandlingen ska kunna fortgå som planerat, samtidigt som de som manifesterar ska ha möjlighet att uttrycka sin åsikt.

– Det är grundlagsskyddat att uttrycka sina åsikter och vi vill värna den delen. Det kommer personer som har sökt tillstånd, men också personer som inte sökt tillstånd för allmänna sammankomster. Det är vår uppgift att värna om och hantera båda två, säger Fremark.

Under tisdagsförmiddagen var ett tillstånd för allmän sammankomst utfärdat, och trots att det börjar bli ont om tid vädjar polisen att alla grupper som planerar att närvara söker tillstånd.

– Det ger en bättre bild, både för kommunen och för polisen.

Finns det någon ökad hotbild under veckan?

– Det är en liten ökad hotbild, men den är verkligen liten. De uppgifter vi har pekar på att det ska vara lugna förhandlingsdagar, men med opinionsyttringar, och det är vår uppgift att värna om båda.

Lysekils stadskärna kommer att påverkas av protesterna. Tillstånd har givits på Rosvikstorg, vilket ligger i centrala delarna av staden. Dessutom planeras någon form av marsch mellan torget och Oscars, där förhandlingarna kommer äga rum.

– Men det har varit ganska stor mediebevakning och vi räknar med att det tillreser stor del media från Sverige, men även kanske utländsk media.

Hur många poliser som kommer närvara uttalar sig polisen inte om inför en särskild händelse. Däremot kommer det, enligt Fremark, vara en "väl tilltagen resurs".

– Det kommer vara betydligt mer poliser i gatumiljön. Vi kommer använda oss av dialogpoliser för att kunna ha dialog med de som eventuellt opinionsyttrar utan tillstånd. Det kommer vara polispersonal av olika kategorier, säger kommenderingschef Richard Fremark.