Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem överens med facket om permitteringar

Efter förhandlingar har Preem och facket kommit överens om korttidsarbete. Under onsdagen och torsdagen kommer samtal hållas med de anställda som då får veta hur mycket de behöver gå ner i arbetstid.

Preem och facket har under den senaste tiden förhandlat om korttidspermitteringar. Nu är förhandlingarna avslutade och den 20 april ska förändringarna träda i kraft.

– Det är ett bra delsteg i processen att parterna är överens. Nu ska det ner på avdelnings- och individnivå och under dagen (onsdagen) och morgondagen är tanken att all personal på Preem ska få information från närmsta chef, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Precis som all personal inom bolaget kommer anställda på Preemraff i Lysekil att påverkas av permitteringarna. Det är inte all personal som kommer gå ner i arbetstid, men många kommer att få kliva ner till antingen 80, 60, 40 eller 20 procent av arbetstiden.

– Självklart kommer det att märkas under den tiden vi har korttidsarbete på Preem. Men den exakta omfattningen är svår att sia om i nuläget, säger Backteg och utvecklar hur man resonerat kring de exakta permitteringarna:

– Allt kommer komma i fråga. Man kommer titta utifrån individ och vad man på avdelningsnivå vad man behöver. Det blir som ett pussel och det kommer att varieras hur mycket man behöver gå ner.

Presschefen berömmer facken i deras bemötande mot Preems planer på korttidsarbete.

– Jag tycker att alla har agerat ansvarsfullt och vi upplever att det finns en stor förståelse från alla delar av företaget. Alla förstår att det är en extraordinär situation och att vi behöver agera konstruktivt.

Hur länge kan ni gå ner i arbetstid innan ni måste titta på uppsägningar?

– Anledningen till att vi gått fram så snabbt som vi gjort med korttidsarbeten är för att i den mån det går ska det inte hända. Vi har tittat på andra kostnader, onödiga utgifter och saker som inte är affärskritiska, för att se vad vi kan göra för att behålla alla våra kompetenta anställda.

Påverkas era planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil av den här ekonomiska krisen?

– Hela idén är att, visst på kort sikt kommer verksamheten påverkas, men vi är lika målmedvetna som tidigare att vi ska nå i mål med vår gröna omställning, säger Dani Backteg.