Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem får miljoner för grön teknik – medan systerbolaget pumpar olja i Västafrika  Bild: Edvin Bergström
Preem får miljoner för grön teknik – medan systerbolaget pumpar olja i Västafrika Bild: Edvin Bergström

Preem får miljoner för grön teknik – medan systerbolaget pumpar olja i Västafrika

Det västsvenska drivmedelsföretaget Preem har beviljats flera miljoner i statligt stöd för satsningar på grön teknik. Samtidigt pumpar Preems systerbolag efter ny olja i Västafrika, enligt en granskning av SVT.

År 2045 ska Preem vara världens första klimatneutrala drivmedelsföretag, för det får företaget miljoner i statligt klimatstöd till grön teknikutveckling.

Samtidigt projekterar och utvinner Preems systerbolag, Svenska Petroleum Exploration, SPE, som ingår i samma koncern som Preem, ny olja i Västafrikanska Elfenbenskusten. Det framgår i en granskning av SVT.

LÄS MER: MP vill införa ”Lex Preem” för att stoppa nya fossila planer

Totalt har Svenska Petroleum Exploration pumpat upp 12 miljoner fat olja de senaste fem redovisade åren, enligt SVT.

Hittills har bolaget har utvunnit och/eller letat efter ny olja i de Västafrikanska länderna Elfenbenskusten, Nigera samt Guinea Bissau. I mars 2020 letade SPE även möjligheter att pumpa olja i Kongo, Tanzania, Mozambique och Latinamerika, uppger SVT.

Klimatexperten Johan Rockström beskriver agerandet som ett dubbelspel, men på Preem slår man ifrån sig kritiken.

– Jag kan förstå att detta väcker frågor, men på sikt är jag, Preem och vår ägare överens om att framtiden inte rymmer fossila bränslen. Just nu är det logiskt att utvinningen av tjockolja fortsätter eftersom det finns en efterfrågan, säger Preems kommunikationschef Dani Backteg till SVT.

LÄS MER: Gävlefabrik ska leverera fossilfri olja till Preemraff

Av Svenska Energimyndigheten har Preem fått 7,7 miljoner kronor för att undersöka om det går att lagra koldioxid i havsbotten, genom så kallad Carbon Capture and Storage, CCS. En metod som innebär att utsläppen fångas ut och sedan lagras i berggrunden under Nordsjön. Projektet inleddes i februari 2019 och planeras att slutföras i december 2021.

Utöver Energimyndigheten har Norska Gassnova stöttat projektet med 9,5 norska miljoner kronor, enligt Preem.

Enligt SVT har Preem även tagit emot 13 miljoner kronor i statligt stöd för att utveckla nytt biodrivmedel.

Energimyndigheten skriver i ett svar till SVT att ” alla projekt och innovationer som påskyndar utvecklingen från fossilt till fossilfritt är viktigt att stötta på alla sätt” men att ”det inte är myndighetens ansvar att granska koncernens inblandning i oljeprospektering i Västafrika”.

LÄS MER: Niclas Jonasson om när det lilla samhället hamnar på nationens radar

LÄS MER: Greenpeaceaktivister åtalas för intrång på Preemraff