Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem försökte få tillbaka miljarder i skatter

Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Beslutet ska ha skett av ekonomiska skäl men kom som en överraskning för många parter. Nu rapporterar Dagens Nyheter att oljebolaget haft ekonomiska svårigheter under lång tid.

Sedan Preem ansökte om att få bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil har protesterna varit många. Senast för ett par veckor sedan blockerade Greenpeace inloppet till Preemraff.

Ansökan om att få miljötillstånd för utbyggnaden har prövats i flera instanser och det senaste har varit att beslutet ligger på regeringens bord. Men innan de hann fatta beslut kom Preem på måndagen med beskedet att de drar tillbaka sin ansökan om utbyggnad.

LÄS MER: Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

I ett pressmeddelande hänvisar de till företagets ekonomiska framtidsutsikter.

"Det är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell”, säger Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem i pressmeddelandet.

Beskedet var oväntat för flera aktörer. Men nu rapporterar Dagens Nyheter att Preem haft ekonomiska svårigheter under längre tid. Så pass att de ansökt om att få tillbaka miljardbelopp i energi- och koldioxidskatter från Skatteverket.

Tidningen skriver att Preem dras med likviditetsbrist och att de tvingats pausa en rad investeringar och de ska ha drabbats hårt av coronapandemins konsekvenser.

Förra året omsatte oljebolaget 84 miljarder kronor. Enligt Dagens Nyheters granskning har Preem ansökt om flera statliga bidrag för att klara den ekonomiska situationen. Företaget fick anstånd på 1,5 miljarder kronor för moms, arbetsgivaravgifter och inkomstskatter för de anställda för perioden januari till och med mars i år.

Men det räckte inte, företaget har även ansökt om flera miljarder i olika former av statligt stöd. Bland annat visar handlingar från Skatteverket som Dagens Nyheter tagit del av att Preem försökt få tillbaka 1,5 miljarder kronor på bland annat energi och koldioxidskatt som de betalat in för sin bränsleförsäljning i januari och februari.

Skatteverket avslog dock de ansökningarna med motiveringen att det är osäkert om Preem kommer kunna betala tillbaka pengarna i tid.

”Ni har dock inte visat att era betalningsproblem enbart utgörs av covid-19 pandemin utan att det till en inte oväsentlig del är sjunkande världsmarknadspriser på olja som orsakat era betalningsproblem,” står det i handlingarna enligt Dagens Nyheter.