Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem inleder förhandlingar om att korttidspermittera personal. (Arkivfoto) Bild: Stefan Berg
Preem inleder förhandlingar om att korttidspermittera personal. (Arkivfoto) Bild: Stefan Berg

Preem planerar permittering av personal

Drivmedelsjätten är nästa företag att drabbas av coronakrisen. Preem inleder nu förhandlingar med facket om att korttidspermittera personal.

Coronapandemin slår hårt mot företag runt om i Sverige och övriga världen. Under torsdagskvällen fattade Preem beslut om att inleda förhandlingar om att korttidspermittera personal, rapporterar SVT Väst.

– Beslutet togs igår kväll när Preems ledningsgrupp hade möte. Då bestämdes det att att det ska göras en intern invertering över verksamheten, säger Dani Backteg, presschef på Preem till Bohusläningen,

Företaget har drygt 1500 anställda men det är i nuläget oklart hur många det är som kommer att drabbas. Vilka avdelningar som kommer att beröras är också oklart och kommer inte att kommuniceras ut innan förhandlingarna med facket genomförts. Just nu ser Preem över verksamheten och tittar på vilket behov verksamheten har.

– Vi har ingen information att kommunicera angående enskilda avdelningar som kan beröras. Det går inte att förekomma förhandlingen med facket.

"Svårt att sia"

Coronapandemin har slagit hårt mot länder och ekonomin. Priset på olja har gått upp och ner och när länder som Kina och Indien begränsat resor blir efterfrågan på olja mindre.

– Här och nu har Preem klarat sig väl men vi ser hur samhälle efter samhälle, land efter land stänger gränser och genomför olika handelsrestriktioner och karantäner. Innan detta var ekonomin stabil men effekterna innebär att vi är på gång in i en global lågkonjunktur och det är svårt att sia om hur lång den är.

Huruvida korttidspermitteringen kommer att påverka produktionen kan inte Dani Backteg svara på eftersom det inte är säkert att personal inom just produktionen kommer att permitteras.

– Om det blir att människor i produktionen går ner i tid så låter det rimligt att produktionen anpassas därefter. Men det vi ser globalt i olja och råvarosektorn är att en tredjedel av efterfrågan har skurits ner.

"Inte någon fråga om varsel"

Dani Backteg understryker att Preem i dagsläget inte vet vilka som kommer beröras av korttidspermitteringen men att det inte är någon fråga om framtida varsel.

– Antagligen innebär det att en del av Preems anställda går ner i tid. Det är verkligen inte någon fråga om varsel eller något värre utan vi kommer justera arbetstiden utifrån det behov som finns.

Förhandlingarna mellan Preem och facket förväntas börja någon gång under nästa vecka.

– Gissningsvis är att det kommer att ske i mitten av nästa vecka. Och då hoppas vi komma med ny information.

Kommer förhandlingarna pågå under påsk?

– Förhandlingarna kommer nog inte ske under påsk av respekt och därför är det viktigt att komma så långt som möjligt innan påsken, säger Dani Backteg, presschef på Preem,