Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturvårdsverket polisanmäler Preemraff efter utsläppsmiss. (Arkivbild) Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Naturvårdsverket polisanmäler Preemraff efter utsläppsmiss. (Arkivbild) Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Preemraff polisanmäls efter utsläppsmiss

Mellan 2016 och 2020 rapporterade Preemraff i Lysekil in en lägre siffra än de faktiska utsläppen av koldioxid från oljeraffinaderiet. Det handlar totalt om cirka 675 000 ton. Nu har detta rapporterats in till Naturvårdsverket som beslutat att göra en polisanmälan.

Vid en frivillig internkontroll av utsläppsrapporteringen vid Preemraff i Lysekil upptäcktes ett fel i de utsläppsberäkningar som varje år rapporteras in till Naturvårdsverket. Det handlar om rapporter som gjorts mellan 2016 och 2020.

Felprogrammering

Kontrollen visade att felrapporteringen motsvarar utsläpp av 135 000 ton koldioxid per år eller sammanlagt 675 000 ton. Orsaken till den felaktiga rapporteringen ska vara en felprogrammering i en databas på Preemraff i Lysekil som mäter kolhalterna i använt bränsle i raffinaderiprocessen, enligt Preem själva.

Preem har sett över programmeringen i databasen och sett till att nuvarande rapportering är korrekt. Felrapporteringen motsvarar 0,3 procent av utsläppen av koldioxid i Preems hela värdekedja.

– Den här typen av interna kontroller görs hela tiden av våra verksamheter och det här felet i databasen upptäcktes vid en rutinmässig kontroll. Det som vi nu gjort är att rätta till felet, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Dani Backteg är presschef på Preem. Bild: Pressbild
Dani Backteg är presschef på Preem. Bild: Pressbild

Preem kommer att avvakta och se vad som händer. Men det kan bli så att det kan bli aktuellt att kompensera för de utsläpp som gjorts genom att överlämna utsläppsrätter i den omfattning som krävs.

– Det finns utsläppsrätter som vi kan använda eftersom vi haft lägre utsläpp än väntat från flera anläggningar på senare år, säger Dani Backteg.

Har gjort polisanmälan

Naturvårdsverket ser allvarligt på de brister som upptäckts och menar att det finns ett tydligt ansvar för olika verksamhetsutövare att följa gällande regelverk och genomföra interna kontroller.

I måndags togs beslut att göra en polisanmälan för misstanke om brott enligt enligt den lag som handlar om utsläpp av växthusgaser.

– Vi har också beslutat att inleda en granskning av Preemraffs övervakning och rapportering av utsläpp, säger Fredrik Hannerz, chef på enheten för handel av utsläppsrätter på Naturvårdsverket.