Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark och miljööverdomstolen stoppar tillfälligt Preemraffs planerade utbyggnad. Bild: Ronny B Nilsson
Mark och miljööverdomstolen stoppar tillfälligt Preemraffs planerade utbyggnad. Bild: Ronny B Nilsson

Preemraffs utbyggnad stoppas tillfälligt

I början av november gav mark- och miljödomstolen klartecken för en utbyggnad av Preemraff. Efter ett 60-tal överklaganden står det klart att utbyggnaden inte får genomföras förrän ärendet prövats. Det har mark- och miljööverdomstolen nyligen beslutat.

Den planerade utbyggnaden av Preemraff i Lysekil har väckt en stark opinion mot vad som kan komma att innebära en fördubbling av koldioxidutsläpp. 62 överklaganden har kommit in till mark- och miljödomstolen med begäran om inhibition. Flera som har överklagat och vill stoppa utbyggnaden bor i närheten av raffinaderiet. Domstolen har avgjort att de berörs av utbyggnaden på ett sådant sätt att de har rätt att ställa ett krav på att utbyggnaden inte får göras förrän ärendet prövats.

Därför beslutade mark- och miljööverdomstolen om så kallad inhibition den 28 december.

LÄS MER: Preem får lov att bygga ut raffinaderiet

Oklart vilka som får överklaga

Just nu håller domstolen på att ta undersöka vilka som har rätt att överklaga utbyggnaden av raffinaderiet. 88 överklaganden har kommit in. Det är oklart om de som bor på andra platser i Sverige har rätt att överklaga beslutet om utbyggnad.

Inom kort ska domstolen fatta beslut om ärendet ska prövas eller inte. Därefter kan det bli aktuellt att pröva själva ansökan om utbyggnad.

LÄS MER: Därför väntar Preem tålmodigt på domstolens besked

Preemraff planerar att bygga ut anläggningen på ett sådant sätt att de tyngsta fraktionerna av tjockolja kan omvandlas till diesel och bensin.

Mest utsläpp i Sverige

Preem väntas ta beslut om satsningen på 15 miljarder ska genomföras eller inte i slutet av 2019. Investeringen innebär att utsläppen av koldioxid väntas öka från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton. Det innebär att Preemraff blir den industri som kommer att släppa ut mest koldioxid i hela Sverige.

Preem har inte motsatt sig begäran om inhibition.

LÄS MER: Naturskyddsföreningen vill stoppa utbyggnaden av Preemraff i Lysekil