Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Premiär för nordisk fartygsträff

En fläkt av gamla tider kan det bli vid kajerna i Lysekil slutet av denna månad. Då samlas ett stort antal segelfartyg med besättningar för en nordisk träff.

Jobbet inför den nordiska träffen har kommit långt, bara de sista detaljerna med klassificering och information till deltagarna återstår att ordna, berättar projektledaren Ulf Sandström som i samarbete med kommunen har upp till 35 fartyg att ta hand om.

– Vi har fått många kajer att disponera. Från fiskhamnen via Anderssons kaj och Stadskajen bort till en mindre del av gästhamnen, berättar Ulf Sandström som också måste hitta kajplats till några följefartyg och museifartyg.

Skutträffen börjar på torsdagen den 27 juni med en tävling där det gäller att segla så lång sträcka som möjligt på 12 timmar.

– På fredagen och lördagen har vi två korta seglingar per dag på publikt avstånd. Men det är förstås väderberoende.

Då kanske det inte blir några seglingar alls?

– Vi kommer att gå ut och starta i alla fall. Det ska mycket till för att det inte ska bli någon segling. Vi kommer att ha jättefint väder, säger jag tills motsatsen är bevisad.

Klipporna utanför Lysekil är bra publikplatser, tipsar Ulf Sandström som även berättar att bland annat Ingo kommer att ta ombord gäster som kan följa seglingarna på nära håll.

Nordisk skutträff arrangeras för första gången och är en efterföljare till Nordisk seglats, som lagts på is.

– Vi ligger på samma tid, men har gjort det till ett mer publikt arrangemang och med utställare på kajen, jämför Ulf Sandström.