Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rödblått styre på gång i Lysekil

Det mesta pekar på att det Socialdemokraterna bildar en valteknisk samverkan tillsammans med Centern, Folkpartiet och Moderaterna. Partiets förhandlingsdelegation har fått i uppdrag att gå vidare med en sådan lösning.

– Det är några saker som återstår innan alla pusselbitar har hamnat på plats, säger Christina Gustafsson (S). Vi hade en längre diskussion om detta på mötet och medlemmarna kom fram till att vi skulle gå vidare på detta sätt.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) hoppas på en lösning under november.

– Ett antal frågor återstår att lösa, säger han. Det handlar bland annat om fördelningen av olika uppdrag. Det är också så att det dokument som håller på att tas fram ska kompletteras ytterligare. Målet för oss är att bilda ett styre som håller under hela mandatperioden. Det innebär att man kanske måste lägga vissa profilfrågor åt sidan.

Ett samarbete med Lysekilspartiet som tog sju mandat i valet har också diskuterats ingående. En majoritet av medlemmarna gjorde tummen ner för ett sådant samarbete.

– Det finns delade meningar om ett samarbete med Lysekilspartiet, säger Jan-Olof Johansson. Det finns några som anser att det bästa vore att samarbeta med detta parti. Men en majoritet av medlemmarna är av en annan uppfattning.

Socialdemokraterna har tillsammans med Centern, Folkpartiet och Moderaterna 14 av totalt 31 mandat i fullmäktige. Samtliga fyra partier gick bakåt i valet.

Det innebär att Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet blir vågmästare. Kristdemokraterna, som ingår i alliansen, valde i ett tidigt skede att samarbeta med Lysekilspartiet och Miljöpartiet i stället.

– Vi kommer inte att få majoritet i fullmäktige, kommunstyrelsen och i elvamannanämnderna, säger Jan-Olof Johansson. Det innebär att vi måste hitta olika typer av kompromisslösningar för att kunna driva igenom vår politik.

Richard Åkerman (M), ordförande för Moderaterna i Lysekils kommun, ser det här samarbetet som en naturlig fortsättning på det samarbete som Socialdemokraterna och Moderaterna haft sedan våren 2013. Det nya är att Folkpartiet och Centern också anslutit sig till de här två partierna.

– Jag tycker att samarbetet har fungerat bra och detta är en naturlig fortsättning. Det här handlar om en valteknisk samverkan där olika uppdrag ska fördelas och det är inte meningen att vi ska driva en gemensam politik. Det är några frågor som vi tycker är viktiga att driva de kommande fyra åren. Det är exempelvis viktigt att få ordning på kommunens ekonomi.