Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I juli sattes trygghetsvärdar in för att lugna området runt norra hamnen. Bild: Niclas Jonasson

Rapport: Rasism och utanförskap bakom gängproblem i Lysekil

Polarisering och utanförskap ligger bakom gängproblemen i Lysekil. Det visar en rapport som presenterats för kommunstyrelsen. Rapporten är ett underkännande av majoritetens politik, menar oppositionen.

Ett ungdomsgäng har under året skapat oro i Lysekil. Kommunhuset, polishuset och skolor har utsatts för skadegörelse och under tidig sommar utsattes två personer för misshandel, en nioåring och en 15-åring.

Förra veckan presenterades en rapport för kommunstyrelsen. Rapporten, med namnet ”Social oro i Lysekils kommun”, markerar ett stort antal områden som kräver åtgärder.

– Det är en väldigt gedigen rapport och vi får en klar bild över den sociala oron i Lysekils kommun. Vi tycker att den förtjänar att utgöra startskottet för ett omfattande arbete inom det här området, säger oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP).

LP Lysekils Partiet om framtid för södra hamnen i LysekilRonald Rombrant Bild: Lasse Edwartz
LP Lysekils Partiet om framtid för södra hamnen i LysekilRonald Rombrant Bild: Lasse Edwartz

Inom åtta olika områden har förvaltningen angett 26 punkter till förslag på åtgärder. Bland problemen beskrivs bland annat polarisering och utanförskap, där språkbrister och kunskap om det svenska samhället beskrivs som stora problem.

– En hel del av det här ser jag ju att man jobbar med redan, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

Vilka delar jobbar ni redan med?

– Sysselsättningsfrågorna, kunskap i det svenska språket och att få nyanlända att komma i arbete. Där jobbar vi också i samverkan med föreningslivet.

Jan-Olof Johansson Bild: Matilda Spetz
Jan-Olof Johansson Bild: Matilda Spetz

Oppositionsrådet Ronald Rombrant menar däremot att rapporten är ett underkännande till Jan-Olof Johansson.

– Vi befarar att den här rapporten bara blir en hyllvärmare och att det inte kommer hända speciellt mycket. Vårt intryck är att man närmast vill sopa problemen under mattan, säger han och fortsätter:

– Börjar vi diskutera de här sakerna på allvar, då blottläggs de tillkortakommanden som de styrande partierna har och de får ställas till svars för dem. Gängproblematiken måste upphöra, den ska inte finnas i en så liten kommun som Lysekils kommun.

Ungdomarna: Vuxna uttrycker sig rasistiskt

I intervjuer med rapportförfattarna har ungdomar sagt att de har en utanförskapskänsla och att de möts av rasism.

”Ungdomarna själva säger till exempel att fulla vuxna uttrycker sig rasistiskt”, står det i rapporten.

Finns det mycket rasism i Lysekil?

– Jag har inte någon bild av att det skulle vara mer rasism här än i resten av Sverige. Den finns, men det är inte så att kommunen på något sätt utmärker sig. Vi har inga aktiva invandrarfientliga organisationer i kommunen, säger Jan-Olof Johansson (S).

Ronald Rombrant (LP):

– Om det är vanligt förekommande vet jag inte, men jag har hört detta också. Det är givetvis oacceptabelt och bemöts man med sådana tillmälen, då är det klart att man reagerar.

Skiljer sig hur politikerna ser på läget

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson menar att läget har blivit lugnare sedan i våras. Insatserna som då vidtogs genom det förstärkta trygghetsarbetet, där bland annat trygghetsvärdar var en del, har gett resultat, menar han.

– I många år har det gått i vågor, det har kommit och gått. Under sommaren brukar det vara andra problem med folk som reser hit för att festa. Då är inte det här aktivt. Men när hösten är här och skolorna är igång ökar det igen. Det har vi väl hört signaler om, men det är inte som det var i våras, säger han.

Ronald Rombrant menar dock att läget är oförändrat.

– Det poppar upp hela tiden. Det var någon stenkastning senast i helgen, man kastade gatsten genom ett fönster i norra hamnen, mopeder stjäls och saker slås sönder. Det är sådant märkligt. Det är en förstörelse som jag inte förstår motiven bakom, säger han.