Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ricard Söderberg (S) tror på samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centern,Liberalerna och Miljöpartiet. Oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP) kallar samarbetet för skakigt.

Redo ta makten i Lysekil

Nu har Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet tagit beslutat att inleda ett samarbete i syfte att styra Lysekils kommun de närmaste åren. De fyra partierna har 13 av 31 mandat i fullmäktige men räknar ändå med att kunna ta makten.

– Det finns flera frågor som vi är eniga om och det är därför som vi valt att samarbeta. Det program som vi ställt oss bakom handlar mycket om att skapa ett hållbart samhälle där vi lyfter fram barns rättigheter och verkar för ett jämlikt samhälle, säger Ricard Söderberg (S), ordförande i Socialdemokratiska arbetarekommunen.

Gick inte

Moderaterna deltog också i förhandlingarna men planerna på ett samarbete sprack förra veckan. Orsaken till detta var att Socialdemokraterna inte kunde tillmötesgå Moderaternas krav på vissa poster, exempelvis att få uppdraget som ordförande i Socialnämnden.

Återstår att se om de fyra partierna lyckas få majoritet när det är dags för val till styrelser och nämnder eller dags att klubba igenom kommunens budget.

Det finns flera andra partigrupperingar som kan ställa till med problem för ett minoritetsstyre. Lysekilspartiet och Moderaterna har tio mandat tillsammans. Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet har fyra mandat tillsammans. Och Sverigedemokraterna fyra mandat.

Krävs mycket

Ricard Söderberg räknar med att det kommer att krävas en hel del för att samverka med övriga partier.

LÄS MER: Vingligt i Lysekil

– Vi har inte några problem att samtala eller förhandla med övriga partier, säger han. Däremot har vi inte haft några kontakter med Sverigedemokraterna eftersom det handlar om ett parti som står långt ifrån oss när det gäller värderingar.

Ronald Rombrant (LP) beklagar att det inte bildats någon politisk majoritet i Lysekils kommun den här mandatperioden heller.

– Det hade varit bra med en politisk majoritet som styrt kommunen och blickat in mot framtiden. Jag tycker att det handlar om ett lite vingligt styre som kanske måste ta hjälp av Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet. säger han.