Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Rejält kliv framåt för satsning på kanal

Planerna på en 1, 3 kilometer lång och sex meter bred kanal för mindre båtar vid Islandsberg har tagit ett rejält kliv framåt. Målet är att kanalen ska invigas om två år.

– Vi hoppas kunna lämna in en ansökan till Mark och miljödomstolen i höst så att frågan kan prövas och projektet kan sätta igång, säger Sven Laurell, som deltar i projektet tillsammans med ytterligare ett antal personer.
Det är en projektgrupp inom Skaftö öråd som sedan 2009 bedrivit ett projekt i syfte att återskapa en äldre vattenled mellan Värbofjorden vid Grundsund i väster och Skallehavet i öster. I slutet av 1800-talet gick det fortfarande att ta sig fram med mindre båtar längs den här leden.
– Det som har hänt sedan dess är att marken höjts och området växt igen, säger Tor-Evert Broskär som stödjer satsningen ekonomiskt.
Det är många år sedan det gick att ta sig fram med båt i det här området på Skaftö. Arbetet med att återskapa vattenleden ska åter göra detta möjligt.
– Vi har lagt ner mycket tid på olika förberedelser, säger Stig Simonsson, projektledare i den grupp som arbetar med Islandsbergskanalen. Vi har bland annat tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning.
Ett antal experter har yttrat sig och menar att satsningen kan genomföras. 
Det har också tagits kontakt med ett antal markägare längs kanalen och flera servitut som gör det möjligt att genomföra har tagits fram. I nuläget är det en markägare som motsätter sig satsningen. De som arbetar med projektet hoppas hitta en lösning inom den närmaste tiden.
– Målet för oss är att kanalen ska invigas 2018, säger Stig Simonsson.

 


Det innebär att den gamla vattenleden kan tas i bruk 100 år efter att Grundsunds hamn och kanal invigdes.
Sträckan mellan Värbofjorden och Skallehavet är 1, 3 kilometer lång och kostnaden för projektet beräknas bli mellan åtta och tio miljoner. Det som måste göras är att muddra i den gamla farleden som i dag till viss del består av ett dike. 
– Vi räknar med att tar mellan sex månader och ett år att genomföra det här arbetet, säger Tor-Evert Broskär.
I satsningen ingår också att det ska byggas två broar över kanalen. En av broarna, den som kommer att ligga i närheten av Skallehavet, ska byggas för de kor som finns i området.
– Detta blir också en bra passage för de vilda djur som finns i naturen, säger Sven Laurell.
Lysekils kommun står bakom projektet och har lovat att sköta framtida underhåll och drift av kanalen.
Satsningen gör det möjligt för mindre båtar, kajaker och kanoter att passera mellan Värbofjorden och Skallehavet. Men det innebär också att vattengenomströmningen på både platserna kommer att bli betydligt bättre än tidigare.
– I dag är bottnarnas i Värbofjorden och Skallehavet i stort sett döda, säger Sven Laurell som också ser den här satsningen som ett miljöprojekt.
Skaftö öråd har sedan starten genomför flera olika projekt, bland annat en cykelled mellan Fiskebäckskil och Grundsund. Nu planeras också för en cykelled mellan Grundsund och Rågårdsvik.

Läs också: Välbesökt vandringsled

I början av 2015 fick Skaftö öråd en donation på tre miljoner av en anonym person. en del av pengarna har använts till att bygga en 400 meter lång strandpromenad mellan Grundsund och badplatsen Vigerna.
Det är Tor-Evert Broskär, numera boende året runt på Skaftö, som donerade pengarna. Han har varit delårsboende i Grundsund sedan 1982 men bor i dag på Skaftö på heltid.
– Jag gör detta eftersom jag vill se en utveckling på Skaftö, säger han.