Rekordmånga kryssningsfartyg väntas till Lysekil

Allt fler rederier verkar ha fått upp ögonen för Lysekil som destination för kryssningsfartyg. I år lär det bli rekord när det gäller antalet fartyg som lägger till i hamnen. Bland annat beroende på kriget i Ukraina.
– Många rederier väljer bort Östersjön, säger Peter Eriksson, en av platscheferna på SDK Shipping i Lysekil.

ANNONS

Det är företaget SDK Shipping som sedan några år driver handelshamnen i Lysekil som bokat fartygen. Det första som ankommer Lysekil är MS Maud den 20 juni och sedan pågår säsongen ända fram till september.

– Det finns en speciell avdelning i vårt företag som jobbar med inriktning mot just kryssningsindustrin, säger Peter Eriksson.

För några år sedan inledde Lysekils kommun en satsning med syftet att bli en attraktiv destination för kryssningsfartyg. Sommaren 2014 lade det största fartyget någonsin till vid Grötö rev i Lysekil. Då handlade det om fartyget Marina med en längd på 239, 2 meter.

Är involverade

Sedan dess har det varit en eller flera kryssningsanlöp i Lysekil i stort sett varje sommar. Det här är också ett arbete som SDK Shipping blivit involverade i sedan de för några år sedan tog över driften av handelshamnen i Lysekil.

ANNONS

I år är inte mindre än åtta kryssningsanlöp bokade vilket är ett rekord. Peter Eriksson menar att en förklaring till ökningen är att det finns rederier som väljer bort Östersjön på grund av kriget i Ukraina.

Även Göteborgs hamn räknar med en ökning när det gäller kryssningsfartyg. Enligt GP anlöpte 81 kryssningsfartyg Göteborgs hamn under 2022. Nästa år väntas nya rekord och precis som i Lysekil är det kriget i Ukraina som påverkar.

– En följd av invasionen var att S:t Petersburg inte längre var en destination för de här fartygen. Alla rederier som hade planerat turer till Baltic-regionen fick se sig om efter andra hamnar att ta sig till, för rutterna var redan spikade och resorna sålda, säger Nicole Brattåsen, kryssningsansvarig på Göteborgs hamn till GP.

”Ett bra betyg”

Åtta kryssningsfartyg innebär ett lyft för Lysekils kommun under sommarmånaderna.

– Vi är väldigt glada att så många kryssningsfartyg väljer att komma till Lysekil. Några har lagt till här förut och det är ju ett gott betyg att de återkommer! Förutom att det är roligt att få visa upp vår fina stad gynnar det även besöksnäringen som anlitas för olika aktiviteter, men också i viss mån våra butiker, säger Teresia Christborn, kommunikatör i Lysekils kommun.

ANNONS

Sommarens kryssningsanlöp

20 juni: MS Maud.

8 juli: MS The World.

27 juli: MS Seven Seas Splendor.

21 augusti: MS Artania.

2 september, MS Deutschland.

2 september, MS Balmoral.

11 september, MS Seven Seas Splendor.

15 september, MS Marina.

ANNONS