Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så organiserades odlarligan

I odlarligans topp fanns tre organisatörer, därunder ett antal hantverkare och i botten "barnarbetarna". Cannabisodlingarna har hanterats av en välorganiserad internationell liga.

I var och ett av ligans åtta odlingshus bodde en eller två personer som skötte om cannabisplantorna: vattnade, gödslade, ansade och höll koll på temperaturen. I det gamla skolhuset i Skarstad sköttes sysslan av en 27-årig man, som liksom de andra odlarna kallades barnarbetare av polisen.

Så här kunde det låta i hans telefonkontakter med bland andra den 41-årige ligaledaren från Hammarkullen:
- Hur mår barnen? Är barnen snälla? Ta hand om barnen bra så att de är friska. Mata dem tillräckligt!

27-åringen svarade oftast att barnen mår bra. Strax innan han ska bli avlöst i slutet av november skriver han ett sms till 41-åringen:
- Nu är de så fina att man blir kär i dem. Vill inte komma ut.

I stället för att se sina "barn" växa upp blir 27-åringen gripen i Malmö 3 december, dagen efter det stora tillslaget mot odlingshusen.

Läs också: Stor knarkliga sprängd

Han blev en av ligans första medlemmar att ställas inför rätta. Göteborgs tingsrätt dömde honom i juli till fängelse i två och ett halvt år för grovt narkotikabrott. Veckan tidigare hade hans odlarkollega i Strövelstorp, en 45-årig man, dömts till tre och ett halvt år. Senare under sommaren dömdes odlaren i Påarp till tre års fängelse och de båda män som skött cannabisen i Skånes Fagerhult får vardera två år och sex månader. Samtliga döms också till utvisning efter avtjänat straff.

Dessa män, i ligans botten, kommer alla från samma by i centrala Vietnam. De säger att de lockats till Europa med löften om jobb i restauranger eller på byggen och tvingats att sköta odlingarna. Men inget tyder på att de varken tvingats eller hållits instängda i husen.

Också på de fyra andra odlingsställena greps "barnarbetare". Att de ännu inte ställts inför rätta förklarar kammaråklagare Håkan Larsson:
- De har varit aktiva på flera ställen och någon av dem har också varit med vid överlåtelser av cannabis.

Sammanlagt frihetsberövades 28 personer vid tillslagen. Tre av dem, män som var bosatta i Göteborg, har utlämnats till Frankrike där de misstänks för grova narkotikabrott.

Elva personer i ligan sitter fortfarande häktade. Det rör sig om personer i tre kategorier: tre "barnarbetare", fyra hantverkare som byggt och inrett odlingarna, tre organisatörer i toppen samt en man som flyttat en odling mellan hus i Skåne. Dessutom åtalas två köpare av narkotikan i Göteborg.

- Jag vill nu inte spekulera i straffvärdet men för huvudmännen rör vi oss i de övre delarna av straffskalan, säger Håkan Larsson.

Maxstraffet för grovt narkotikabrott är fängelse i tio år men vid flera grova brott kan fyra år läggas till så maxstraffet blir 14 år.

Polisens utredningsmaterial omfattar närmare 12 000 sidor. Datum för rättegången i Göteborgs tingsrätt är ännu inte bestämt, men det kommer att behövas mellan 25 och 30 dagar i rätten.