Anne Gunnäs och Tove Andersson arbetar på Lysekils kommun och är båda inblandade i den pågående utställningen om digital teknik som ska göra tillvaron enklare.
Anne Gunnäs och Tove Andersson arbetar på Lysekils kommun och är båda inblandade i den pågående utställningen om digital teknik som ska göra tillvaron enklare. Bild: Ingvar Spetsmark

Så ska Lysekil digitaliseras

Det finns många olika sätt att använda den digitala tekniken för att underlätta tillvaron. Det anser 120 elever på programmet för industriell ekonomi som tagit fram 20 olika förslag för att göra livet lättare i Lysekil. Förslagen handlar om allt från lokal hemleverans av livsmedel till lättare hantering av bygglov.

ANNONS
|

– Det är studenterna själva som äger sina idéer men min förhoppning är att det ska bli möjligt att gå vidare med en del av förslagen, säger Tove Andersson, digital strateg i Lysekils kommun.

Lättare hantering av bygglov, ett system för att få fler barn och ungdomar att röra på sig, en medborgarportal som ska göra det lättare för medborgarna att följa ärenden i Lysekils kommun och ett antal digitala plattformar som har med miljön att göra är bara några förslag som tagits fram.

Nu ska det utses en segrare bland de inlämnade bidragen. Först kan allmänheten gå in på kommunens hemsida och ta del av förslagen och rösta. Sedan ska en jury från kommunen rösta. Den femte april är det dags att utse segrare.

ANNONS

– Målet för oss är att kunna fortsätta samarbetet med Chalmers på något sätt, säger Tove Andersson.

Visas i gallerian

Just nu visas de 20 förslagen som studenterna på Chalmers tagits fram upp i Gallerian i Lysekil. Utställningen är öppen måndag, onsdag och fredag och har fått namnet The Lysekil Challenge.

– Förslagen innehåller lösningar på många olika verksamhetsområden som underlättar vardagen, säger Tove Andersson.

Det är projektledaren Anne Gunnäs som sett till att satsningen görs i Lysekil. För några månader sedan lyssnade hon på en professor på Chalmers som höll ett föredrag om en mindre ort i Portugal som påminner om Lysekil. Då väcktes en idé.

– Efter föreläsningen fick jag möjlighet att prata med den här personen och jag undrade om det inte fanns något intresse för att göra en motsvarande undersökning i Lysekil.

Hörde av sig

Ett par månader senare hörde personal på Chalmers av sig och informerade om att det fanns ett intresse att titta närmare på Lysekil. De framtagna förslagen är en del i en kurs som studenterna läser.

De inlämnade förslagen handlar om många olika saker som skulle kunna förenkla vardagen för de boende i Lysekil. Det finns också förhoppningar att detta kan bli en del i vision Lysekil 2030 där det finns ett mål att Lysekil ska bli en plats som kännetecknas av framtidstro och kreativitet.

ANNONS
ANNONS