Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu satsar kommunen för att öka tryggheten i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så ska tryggheten öka i Lysekil

De som bor i Lysekils kommun trivs något bättre jämfört med för några år sedan. Men den medborgarundersökning som nyligen gjorts visar på ett lägre betyg än i flera andra kommuner när det gäller trygghet.

– Det görs mycket för att öka tryggheten men vi måste bli bättre på att informera om de åtgärder som genomförs, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Slumpvis utvalda

Sedan några år deltar Lysekils kommun i en årlig återkommande medborgarundersökning för att få en bild av de boendes attityder i olika frågor. 1200 slumpvis utvalda har under hösten deltagit. 48 procent svarade på enkäten där flera olika saker togs upp. Betyget när det gäller trygghet hamnade på 43 och det är betydligt läge jämfört med genomsnittet för samtliga 111 deltagande kommuner som hamnade på 62. Satsningar på ökad trygghet och satsningar på nya bostäder är två områden som skulle kunna höja betyget för Lysekil.

Jan-Olof Johansson (S).

– Det läggs ner en hel del resurser på detta i Lysekil. Nyligen invigdes en ny ambulansstation. Dessutom ska polisen göra en satsning på fler poliser i Lysekil, säger Jan-Olof Johansson.

Satsar på familjer

Dessutom planeras en satsning på något som kallas för familjecentral i arbetsförmedlingens gamla lokaler. Enligt nuvarande planer ska kommunen och regionen samla flera olika verksamheter under ett och samma tak. Enligt Johansson ska det bland annat finnas en öppen förskola, barnavårdscentral och fältassistenter i familjecentralen som öppnar i vår.

Den medborgarundersökning som gjorts är delad i tre delar där deltagarna fått svara på frågor om hur det är att leva i Lysekil, hur man uppfattar kommunens verksamheter och vilka möjligheter som finns till inflytande. Betyget har ökat något sedan 2014.

– Jag kan konstatera att resultatet för 2018 är klart bättre än vad det var 2014. Men att resultatet i princip är oförändrat jämfört med den undersökning som gjorts förra året, säger Jan-Olof Johansson.

Under genomsnittet

Betyget på hur de boende i Lysekil ser på kommunens verksamhet hamnade på 47 medan genomsnittet för samtliga kommuner hamnade på 56. Stöd till utsatta och bättre idrottsanläggningar skulle kunna höja betyget inom det området.

Betyget när det gäller möjligheterna till inflytande är fortsatt lågt och det krävs, enligt medborgarenkäten, ökade satsningar på påverkan och förtroende för att höja betyget. Det har inte skett några förändringar när det gäller den här biten av medborgarundersökningen sedan 2014.