Arbetar förebyggande. Henric Rörberg är kommunpolis i Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommuner.
Arbetar förebyggande. Henric Rörberg är kommunpolis i Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommuner.

Samarbete ska minska brottsligheten

Nu tas krafttag för att minska brottsligsheten i Lysekil, Sotenäs och Munkedal. Spindel i nätet är Henric Rörberg, kommunpolis i de tre kommunerna.

ANNONS
|

– Jag tror mycket på samverkan för att uppnå bra resultat, säger Henric Rörberg. Det är inte bra om polisen jobbar på sin kant och kommunerna på sin. I stället måste vi samarbeta mer för att försöka fånga upp de barn och ungdomar som är i farozonen. Det handlar om ett arbete som måste börja redan med barn i förskoleåldern.

Ett annat viktigt område för Henric Rörberg blir att informera nyanlända om det svenska samhället och vilka regler och lagar som gäller.

– Det blir en stor utmaning för oss, säger han.

Henric Rörberg har arbetat som polis i Strömstads och Tanums kommuner i 25 år. För två månader sedan började han sitt nya jobb som kommunpolis i Lysekils, Sotenäs och Munkedals kommuner.

ANNONS

– Den första tiden har jag ägnat åt att träffa politiker och tjänstemän i de tre kommunerna och vi har pratat om hur nuvarande situation ser ut. Det handlar om tre kommuner med flera likheter. Visserligen är brottsligheten i Lysekil något högre jämfört med Sotenäs och Munkedals kommuner. Men Lysekil sticker inte ut på något speciellt sätt i statistiken.

De senaste åren har olika medier vid flera tillfällen rapporterat om problemen i bostadsområdet Badhusberget i Lysekil. Enligt Rörberg har det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder nu tagit krafttag för att det ska bli bättre ordning och reda, något som gett bra resultat.

Det är viktigt att vidta kraftfulla åtgärder när det är på väg att gå snett för någon, menar Henric Rörberg.

– Vår roll är att utreda brott. Men det är också viktigt att sätta in andra insatser. En person som åkt fast för innehav av narkotika kanske också behöver vård för sitt missbruk för att inte återfalla i fortsatt brottslighet.

Henric Rörberg är placerad på polisstationen i Lysekil, men besöker regelbundet de två övriga kommunerna. Han sitter inte ensam på stationen i Lysekil utan två polispatruller och två utredare jobbar också där. I nuläget finns det en polispatrull som utgår från stationen i Kungshamn.

ANNONS

– Det här är ett område som jag upplever som ganska tryggt. Men det behövs fler poliser. I Fyrbodals polisområde skulle det behövas ytterligare 50 poliser. Det finns pengar till så många tjänster, men det saknas poliser.

ANNONS