Satsar förebyggande. Annabell Bomholt, Paulina Andersson, Mattias Berntsson och Lotta Strandberg ingår i den nya Förebyggandeenheten i Lysekils kommun.
Satsar förebyggande. Annabell Bomholt, Paulina Andersson, Mattias Berntsson och Lotta Strandberg ingår i den nya Förebyggandeenheten i Lysekils kommun.

Satsning ska lotsa Lysekils unga rätt

Nu tas krafttag i Lysekils kommun i syfte att stödja barn, ungdomar och föräldrar på ett förebyggande sätt. Sedan ett par månader finns två fältsekreterare, en socionom och en förskollärare på plats i den nya Förebyggandeenheten.

ANNONS
|

– Vår roll är att besöka ungdomarna där de brukar hålla till på dagar, kvällar och helger och arbeta på ett förebyggande sätt, säger Mattias Berntsson, fältsekreterare i Lysekils kommun sedan i juni i år.

De senaste månaderna har han och kollegan Paulina Andersson ägnat en hel del tid åt att knyta kontakter med ungdomar i åldrarna 13 till 20 år.

– Vi har träffat massor med härliga ungdomar, säger Paulina Andersson.

Frågan om en satsning på fältsekreterare är något som har lyfts fram i den politiska debatten i Lysekils kommun under många år, bland annat av Kommunistiska partiet. Det här kravet är något som allt fler partier ställt sig bakom på senare år. Satsningen på en förebyggandeenhet är ett resultat av det tidigare barn och ungdomspolitiska programmet.

ANNONS

– Det vi gjort hittills är att besöka fritidsgården i Lysekil, högstadiet, olika föreningar och att vi vistats på olika platser där ungdomar brukar hålla till, säger Paulina Andersson. Vår roll är att stötta och hjälpa ungdomar på olika sätt.

Just nu är de två fältsekreterarnas arbete inne i en uppbyggnadsfas och det läggs ner stor energi på att skapa ett förtroende med de ungdomar som man kommer i kontakt med på sina arbetspass.

– En viktig bit för oss är att slussa in ungdomar i föreningslivet eller hjälpa dem att hitta på olika saker, säger Mattias Berntsson.

De två nyanställda fältsekreterarna är en bit i satsningen på en Förebyggandeenhet i Lysekil. I början av oktober öppnar något som kallas för Familjens hus på Badhusberget. Det handlar om en samlingsplats med familjeförskola, öppen förskola och olika föräldragrupper.

– Jag vill framhålla att den här satsningen inte bara görs för de som bor på Badhusberget utan för hela Lysekils kommun, säger Annabell Bomholt, socionom på förebyggandeenheten.

– Det är första gången på tio år som det finns en öppen förskola i Lysekil, säger förskolelärare Lotta Strandberg.

De senaste åren har Lysekil och händelserna på Badhusberget med bilbränder och bråk lett till en hel del negativ publicitet. Paulina Andersson och Mattias Berntsson menar att den bild som förts fram är överdriven.

ANNONS

– Det händer saker också i andra kommuner också, säger Mattias Berntsson.

Syftet med den nystartade Förebyggandeenheten är att arbeta främjande med olika typer av förebyggande verksamhet för barn, unga och deras familjer. Enligt nuvarande planer ska det finnas en allmän verksamhet som består av en familjförskola och öppen förskola på Badhusberget i Lysekil. Samverkan ska ske med kyrkan, barnmorskemottagningen, barnavårdscentralen, kyrkan, socialtjänsten och andra myndigheter. Fältsekreterarnas roll är att bedriva en uppsökande verksamhet för ungdomarna i åldrarna 13 till 20 år och ha kontakt med fritidsgård, skola och socialtjänst och andra myndigheter,

ANNONS