Är positiv. Mats Leijon, vd på Seabased, anser att de norska ägarna får stor betydelse för tillverkningen av vågkraftverk i Lysekil.
Är positiv. Mats Leijon, vd på Seabased, anser att de norska ägarna får stor betydelse för tillverkningen av vågkraftverk i Lysekil.

Seabased har fått norska huvudägare

Det nystartade norska bolaget Seabased Holding AS avser att köpa drygt hälften av aktierna i Seabased AB. Det innebär att det bolag som tillverkar vågkraftverk får norska majoritetsägare. Dessutom inleds arbetet med att projektera för en ny fabrik på Grötö.

ANNONS
|

– Det här har vi väntat länge på, säger professor Mats Leijon, vd på Seabased och en av de personer som varit med i satsningen på att bygga vågkraftverk sedan starten i början av 2000-talet.

Bakom företaget Seabased Holding står ett antal norska investerare som tror på en framtid för vågkraft i Sverige och andra länder. Det nybildade bolaget har lagt bud på aktiemajoriteten i vågkraftsföretaget Leijon Engineering AB och får därmed ett avgörande inflytande i bolaget.

– Det här innebär att vi kan gå in i en lugnare period och lägga ner mer tid på att utveckla företaget, säger Mats Leijon. Det känns bra att vi blivit en del i ett tillväxtföretag som intresserar sig för teknik som bygger på teknik som tagits fram på Uppsala universitet. Kontakter har tidigare tagits med andra investerare som haft intresse att gå in som delägare. Men det är först nu som vi har hittat rätt.

ANNONS

– Vi kommer till en början att bidra på finansieringssidan och arbeta med norsk offshore-teknik för att hjälpa till på olika sätt, säger Öivind Magnusson, ordförande i styrelsen för Seabased Holding i ett pressmeddelande.

Det som händer den närmaste tiden är att Seabased flyttar huvudkontoret från Uppsala till Lysekil.

– Vårt mål är att tillverkningen av vågkraftverk ska få vara kvar i Lysekil även i framtiden, säger Mats Leijon. Redan någon gång nästa år inleds arbetet med förprojektering så att vi kan bygga en ny fabrik på Grötö. Det är ett måste för att verksamheten ska fortsätta at utvecklas. Det går nämligen inte att vara kvar i nuvarande lokaler i norra hamnen i Lysekil. Om vi inte får tillgång till Grötö tvingas vi göra satsningen på annat håll.

Tilläggas bör att Seabased har en option för att markområde på Grötö som gäller fram till 2018.

Styrelsen för Seabased AB, de större aktieägarna och Svenska energimyndigheten har fått information om affären och vad den innebär för ägarförhållandena i bolaget.

– Framtiden för Seabased ser mycket lovande ut med den hör nya konstellationen, säger Mats Leijon som räknar med ett antal nyanställningar inom den närmaste tiden.

– Vi har arbetat med det nystartade bolaget sedan oktober 2015 och valt att gå vidare i processen.

ANNONS
ANNONS