Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Intresset ökar. Mats Leijon, vd på Seabased, är glad över den nya ordern på vågkraftverk från Ghana.

Seabased tecknar ny order med Ghana

Nu har Seabased fått en ny order från företaget TC Energy i Ghana som denna gång är värd drygt 100 miljoner kronor. Ordern innebär tio nya jobb i Lysekil och vågkraftverken ska transporteras iväg med båt från Lysekil i slutet av året.

– Det här är en fortsättning på det tidigare samarbetet med det afrikanska företaget, säger Mats Leijon, vd på Seabased. Den här orden är ett erkännande för våra tekniska lösningar och de ansträngningar som vi gjort för att tillfredställa kraven från våra kunder. Det som är extra kul är att vi regelbundet får besök från representanter från andra länder och det kan på sikt innebära ytterligare order.

Arbetet med att tillverka de nya vågkraftverken har precis inletts och den planerade anläggningen som ska byggas i staden Ada i Ghana är på fem megawatt. De aggregat som ska tillverkas baseras delvis på en ny design med större vågenergikonverter. Mats Leijon vill inte gå in på hur många vågkraftverk som ingår i den nya ordern.

– Men det här är en order som har stor betydelse för oss, säger han. Jag räknar med att vi behöver anställa ytterligare ett tiotal personer både permanent och tillfälligt för att kunna tillverka de nya vågkraftverken, säger han.

I dag finns det 48 anställda i Lysekil som tillverkar vågkraftverk.

Seabased har tidigare transporterat fem vågkraftverk till Ghana och vid det tillfället skedde transporten i containers. Den här gången ska transporten ske med fartyg från Lysekil.

– Jag gissar att vi kommer att skeppa ut vågkraftverken från Grötökajen, säger Mats Leijon. Det finns inte någon möjlighet att göra detta i norra hamnen där vågkraftverken ska tillverkas. Just nu tittar vi närmare på hur denna bit ska lösas.

De vågkraftsverk som är på plats i Ghana fungerar över förväntan, enligt Mats Leijon.

– Vi arbetar nu med att bygga upp den största vågkraftsanläggningen i Afrika och vi är glada över den snabba utvecklingen som Seabased erbjuder, säger Tony Opoku, vd i företaget TC Energy i ett pressmeddelande.