Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Segelskeppare åtalas för grovt sjöfylleri

En man i 70-årsåldern åtalas för grovt sjöfylleri efter att ha seglat sin båt in mot Lysekil med över 1,5 promille i blodet.

Den 11 maj observerade kustbevakningen en oidentifierad segelbåt i sitt övervakningssystem. Båten kom i riktning från Skagen in mot Lysekil och båten rörde sig på ett märkligt sätt, vilket fick kustbevakningen att misstänka att det rörde sig om sjöfylleri.

– Segelbåten kunde under några minuter hålla en sydlig kurs för att sedan gå ostligt för att därefter gå nordvart igen för att till sist gå tillbaka till ursprunglig kurs. Jag iakttog även att förseglet som användes ofta fladdrade okontrollerat i vinden, säger befälhavare på kustbevakningen.

Segelbåten styrde därefter in mot norra hamnen i Lysekil.

– Jag blir inte riktigt klok på vart mannen skall lägga till då han först kör fram emot en plats. Sedan backar han upp emot en annan plats och jag tror han skall backa in på den platsen. Men sedan kör han fram igen men kommer tydligen inte dit han vill nu heller så han backar igen. Nu blir jag övertygad om att mannen är berusad, säger kustbevakaren.

"Båten glider ut igen"

När han hade ett par meter kvar till bryggan ska han ha stängt av motorn och börjat vingla framåt på båten när han försökte knyta fast båten mot bryggan.

– Han har dock gjort en liten felbedömning så båten glider ut igen. Mina misstankar om att mannen skulle vara berusad känns nu fullständigt besannade.

Därefter gick mannen tillbaka till sittbrunnen och gjorde ett nytt försök att lägga till mot bryggan och försvann sedan ner i båten.

– Jag går ombord och ser mannen nere i båten och ber honom komma upp och sätta sig i sittbrunnen.

Fick hjälpa mannen iland

Mannen var kraftigt berusad, ska ha talat osammanhängande och hade svårt att röra på sig.

– Han berättar först att han inte druckit något förrän nu precis då han gick ner i båten för att ta en liten sup för att han var nöjd över att ha fått lagt till båten. Efter en liten stund så ångrar han sig och säger att han skäms och att han aldrig gjort något sådant här tidigare.

De genomförde sedan en alkoholkontroll där det visade sig att mannen hade drygt 1,5 promille i blodet. Kustbevakningen fick hjälpa mannen att gå iland eftersom de bedömde att han inte skulle ha klarat av att gå själv.

Efter en husrannsakan i båten hittade de en öppnad flaska rom av märket Captain Morgan och ett dussin oöppnade ölburkar.

Mannen erkänner brottet och står nu åtalad för grovt sjöfylleri.